HOMOLJSKI KAČAMAK Svetski poznato jelo

10:30

Gastronomija 0

Homoljski kačamak se priprema od posebne vrste kukuruza, tačnije belog kukuruznog brašna, koga su još naši stari nazivali starim seljačkim tvrduncem

Homoljski kačamak
Printscreen/Instagram

Da li ste nekada čuli za homoljski kačamak? Da li ste ga probali? Ako niste, ne znate šta propuštate. Na istoku Srbije, u Homolju, ali i Zviždu kačamak je vrhunski i neprevaziđen specijalitet, koji je s pravom uvršten i na jelovnike nekih od najpoznatijih evropskih restorana.


Ono što razlikuje pripremu holmoljskog kačamaka od onih na koje smo navikli, jeste tradicionalno suđe za pripremu, ali i sama vrsta kukuruza koja se koristi. Ovaj se specijalitet sprema u kotliću koji treba biti tučan ili od bakra.


Homoljski kačamak se priprema od posebne vrste kukuruza, tačnije belog kukuruznog brašna, koga su još naši stari nazivali starim seljačkim tvrduncem. Kukuruz se melje na tradicionalan način, u vodenici potočari. Nije to jedino što ga razlikuje od ostalih. Brašno se iz džaka uzima drvenim kutlom i ne dolazi u dodir sa metalom ili plastikom, samo sa vodeničkim kamenom na kojem se samleven kukuruz i jutanom ili papirnom vrećom u kojoj je brašno pohranjeno.


Sada sledi sama priprema.

Najbolje je homoljski kačamak pripremati na otvorenom ognjištu, ali to nije obavezno. U kotlić se sipaju dva litra vode i sačekamo da voda provri. Tada na red dolazi so, koju dodajte više ili manje, po ukusu. Kada je voda dovoljno slana, dodaje se belo kukuruzno brašno i meša drvenom varjačom nekih 35 minuta da se sve grudvice dobro razbiju i brašno skuva.

Znaćete da je kačamak gotov onda kada se počne lepo odvajati od stenki kotlića. Tradicionalni način pripreme podrazumeva i da se gotov kačamak istrese odmah na drvenu dasku ili lopar, koji se izrađuje od bukve. Kačamak se zatim seče na komade i to isključivo koncem ili drvenim nožem, nikako metalnim ili plastičnim.
Kada je kačamak gotov, domaćini ga na sto iznose zajedno sa nadaleko poznatim homoljskim sirom, ovčijim ili kravljim, koji se često meša i sa mlekom. Homoljski kačamak možete jesti i uz kiselo mleko, ali i uz kuvana mesna jela, poput gulaša ili paprikaša ,,bećara“. Odlično se slaže i sa prženim mesom, naročito hladnim pečenjem, što predstavlja idealnu kombinaciju toplog i hladnog.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading