Povrće koje treba da izbegavamo pre spavanja: Nezaobilazan je deo salata
Povrće spada u zdrave namirnice koje često biramo za lagani večernji obrok
Verovatno ste bezbroj puta pripremili salatu za večeru, kao deo uravnotežene ishrane. I dok možda mislite da ništa ne može poći po zlu sa "nevinom" salatom, postoji povrće koje ne treba konzumirati pre spavanja. Da budemo precizniji, jedna od najpopularnijih vrsta povrća, prema mišljenju stručnjaka, zabranjena je, jer može da izazove probleme i uticati na vaš noćni odmor.
Povrće koje treba izbegavati noću
Mnogi od nas redovno konzumiraju paradajz, a zahvaljujući jedinstvenom ukusu sastavni je deo mnogih jela. I dok je njegov nutritivni profil bogat hranljivim materijama, poput vitamina C i likopena, u nekim slučajevima je zabranjena konzumacija noću. Prema mišljenju stručnjaka, ako patite od gastroezofagealnog refluksa i gorušice, paradajz, kao i druga kisela hrana, može izazvati bol i nelagodnost u jednjaku tokom noći.
Zašto paradajz može izazvati gorušicu?
Paradajz je jedna od retkih vrsta povrća koja je bogata jabučnom i limunskom kiselinom, koje mogu uzrokovati da želudac proizvodi previše kiseline, koja je odgovorna za razlaganje hrane u stomaku. Kada se zapremina kiseline poveća, ona se vraća nazad u jednjak, izazivajući karakterističnu, neprijatnu gorušicu. Ovo se odnosi i na svež i kuvan paradajz, kao i na paradajz sos. U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju da je paradajz u svim oblicima među namirnicama koje mogu izazvati gastroezofagealni refluks.
Možda vas zanima:
Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...
Možda vas zanima:
Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...
Možda vas zanima:
Pred nama je jedan od najstrožijih postova uoči Vaskrsa: Nutricionista nam pojašnjava kako se telo priprema za restrikciju kalorija
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom Srbije pripremaju se za Veliki post, naime, ova je poslednja sedmica pred početak posta i poznatija je kao Siropusna nedelja kada se ne jede meso, već se samo konzumiraju beli mrs i jaja i prestavlja jedan od najstrožijih u godini.
Razbijamo MITOVE: Da li je bolji BELI ili integralni pirinač?
Veruje se da je bolje kupiti proizvod od celog zrna...
Pošto je paradajz jedna od najkiselijih vrsta povrća, takođe može izazvati akutne stomačne tegobe i prouzrokovati da želudac proizvodi više kiseline, što je odgovorno za akutne gastrointestinalne smetnje.
Iako nam sve gore navedeno govori da je paradajz povrće koje bi trebalo da izbegavate noću, to ne znači da ga morate potpuno ukloniti iz ishrane. Sve što treba da uradite je da uživate u crvenim ukusnim plodovima ranije tokom dana i obavezno kombinujete paradajz sa drugom neutralnom hranom koja uravnotežuje reakciju u vašem stomaku.
STARA MAĐARICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJUKUSNIJI GULAŠ: Bez 1 vrste mesa ga ne sprema - trik zna samo iskusna kuvarica
Mađarska kuvarica otkrila da pravi najukusniji gulaš sa svinjetinom, a taj trik znaju samo profesionalci
SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA: Sprema se očas posla, a ukusnija je od bilo koje
Otkrivamo vam kako se pravi đurđevdanska salata, kraljica slavske trpeze.
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
Komentari(0)