KOLAČI U OBLIKU POTKOVICE SA ZRNIMA KUKURUZA Zovu ih „todorčići„ ili "kopitnjak" i prave se na Čist četvrtak radi zaštite ljudi i useva
Za ovaj praznik se u selima pravi specijalni hleb ili kolač, takozvani „kopitnjak„ sa rupom u sredini u koju se stavlja ovas ili so.
Konj je kod Srba kultna životinja i u tesnoj je vezi sa svetom mrtvih. Konjanik je Bog mrtvih, demon ili pokojnik, a isto tumačenje se sreće i kod Germana i Grka.
Trački konjanik – stariji i od Slovena
Kult tračkog konjanika očuvao se i u Istočnoj Srbiji. Strašni jahač i njegovi konjanici bili su, međutim, na Balkanu mnogo pre dolaska Slovena. O tome svedoče tragovi kulta ovog jahača iz Podunavlja i Trakije. Još iz vremena rimskog osvajanja sačuvani su brojni reljefi sa predstavama „Tračkog konjanika“ koji je najčešće predstavljen kako lovi ili svoj plen baca psima koji ga prate.
Zanimljivo je da je Tračanima, Mezima i Tribalima bilo poznato da jahači vole da love i obično su ih predstavljali kao lovce. Valjda da bi ih nagovorili da ne ubijaju njih, već divljač. Narodi koji su se naseljavali na Balkanu pridavali su ovim jahačima božanska ili svetačka svojstva, pa zato nije čudo što su vođu tamnih konjanika proglašavali Trojanom, Hromim Dabom i, na kraju, Svetim Todorom.
Možda vas zanima:
KAKO IZJAVITI SAUČEŠĆE: Narodni običaji i poruke za utehu posle smrti drage osobe
Saučešće možete izjaviti kad dođete u kuću pokojnika i u kapeli pre sahrane, a ovo su najvažniji običaji.
RECEPTI Ruske kape, savršenstvo ukusa koje će obožavati svi ukućani!
Ruske kape će napravljene na ovaj način će oduševiti vaše goste i ukućane, pa vam danas donosimo recept za ovu fenomenalnu poslasticu koja nosi rusko ime ali je vremenom postala deo srpske trpeze.
Možda vas zanima:
KAKO IZJAVITI SAUČEŠĆE: Narodni običaji i poruke za utehu posle smrti drage osobe
Saučešće možete izjaviti kad dođete u kuću pokojnika i u kapeli pre sahrane, a ovo su najvažniji običaji.
RECEPTI Ruske kape, savršenstvo ukusa koje će obožavati svi ukućani!
Ruske kape će napravljene na ovaj način će oduševiti vaše goste i ukućane, pa vam danas donosimo recept za ovu fenomenalnu poslasticu koja nosi rusko ime ali je vremenom postala deo srpske trpeze.
Možda vas zanima:
KAKO IZJAVITI SAUČEŠĆE: Narodni običaji i poruke za utehu posle smrti drage osobe
Saučešće možete izjaviti kad dođete u kuću pokojnika i u kapeli pre sahrane, a ovo su najvažniji običaji.
RECEPTI Ruske kape, savršenstvo ukusa koje će obožavati svi ukućani!
Ruske kape će napravljene na ovaj način će oduševiti vaše goste i ukućane, pa vam danas donosimo recept za ovu fenomenalnu poslasticu koja nosi rusko ime ali je vremenom postala deo srpske trpeze.
Trački konjanik je dobio hrišćansku verziju Svetog Todora, čiji se praznik slavi šestog dana od početka Uskršnjeg posta i završava se Todorovom subotom.
Za ovaj praznik se u selima pravi specijalni hleb ili kolač, takozvani „kopitnjak„ sa rupom u sredini u koju se stavlja ovas ili so. Negde ti kolači imalju oblik potkovica sa zrnima kukuruza i zovu ih „todorčići„. Veruje se da se time obezbeđuje zaštita ljudi i useva od Todorovih konja.
Jednom godišnje, baš pred kraj zime, na Todorovu subotu čuje se topot konja koji ledi krv u žilama. To su Todorci – pola ljudi pola konji, ali nisu kentauri. Oni su zli i spadaju u najopsanija mitska bića na ovom prostoru. Njihov vođa je Veliki Todor. On jaše belog konja i nosi lanac kojim zvecka. Todorci su noćni konjanici. Nekad su i Tračani verovali u Noćnog konjanika, prinosili mu žrtve i dizali spomenike. I kod starih Srba postojalo je verovanje u todorce i mnogi običaji vezani za njih danas se upražnjavaju na dan Svetog Todora. Todorci su najstrašniji i najopasniji od svih demonskih bića na Balkanu.
Todorci se pojavljuju retko, a opasni su baš u toku ove nedelje kad nastupa proleće. Todorci su mnogo stariji od hrišćanstva i u Podunavlju, Pomoravlju i Trakiji dugo su bili poštovani, jer ih se narod plašio.
Todorci jašu na belim konjima i ogrnuti su belim plaštevima. Većinom izgledaju kao obični ljudi samo što imaju rep, ali neki od njih nemaju lica. Neki pričaju da ima i Todoraca koji umesto glave imaju ljudske repove na konjskim telima. Verovatnije je da je ovde reč o nekom zaostatku kentaura. Čudno je da se ovde kentauri ne javljaju na planinama južnog Balkana gde ih je nekada bilo mnogo, nego uglavnom u Sremu i na Fruškoj gori.
Na dan Todorove subote, pošto se obave trke konjima, odnosno pošto konji budu projahani poljima (radi plodnosti), svaki domaćin svome konju na "kamenu stanici" ili "stolovnom kamenu", ritualno daje da nagrize ovaj hleb.
Srbi veruju da se odmah iza noći Todorove subote kreću povorke konja kao povorke demona, pokojnika i predaka, i da se, osim zdravih, u povorci nalaze i hromi konji. U pojedinim srpskim sredinama toga je dana ženama zabranjeno da peru kosu. Deca su morala biti okupana pre tzv. "konjskih trka". Vatra se u kući nije ložila. Verovalo se da "todorci" - zli demoni, ne vole dim. Ukoliko je neophodno da se dete na dan Todorove subote okupa, u korito se stavljala konjska potkovica.
U okolini Vršca, za praznik svetog Todora, domaćice mese kolače koje nazivaju "todorčići". Kolačići su u obliku potkovice, na njih se ređaju zrna kukuruza koja označavaju klince kojima se potkovica zakiva.
Todorčići se, prema narodnom verovanju, mese kao zaštita od Todorovih konja, koji ljudima mogu da naprave veliku štetu - da pogaze useve ili ukućanima nanesu neko zlo. Zato se, za vreme Todorove subote, vodilo računa da svi ukućani budu u kućama pre mraka.
Narod smatra da se najveći broj psihičkih poremećaja (ludila, samoubistava i zaposednutosti) javlja u vreme Todorove nedelje i ove sledeće.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
POSNA Štrudla sa makom, mekana kao duša i ukusna kao med
Štrudla makovnjača je stari dezert čiji ukus svi dobro pamtimo još od detinjstva.
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
Komentari(0)