VRUĆA ROBA ZA KOJOM VLADA VELIKA POTRAŽNJA Jedan kilogram ove masti menja četiri litre suncokretovog ulja, a hrani daje neverovatnu notu (FOTO)
Suncokretovo ulje nikad nije bilo skuplje, pa je zbog svoje poprilično niže cene svinjska mast postala izuzetno vruća roba.
Potražnja za ovom namirnicom nikad nije bila veća, pa uzgajivači svinja već sad zadovonjno trljaju ruke. Kantica masti u vreme naših baka bila je neizostavna u svakoj kući, a iako ju je u drugi plan gurnulo upravo suncokretovo ulje sada ponovo doživljava svojih pet minuta slave.
"Odrastao sam na svinjskoj masti, ne samo ja već i sva deca iz mog komšiluka. Tada nije bilo mega marketa i velikog izbora, jelo se ono što je na našem imanju bilo proizvedeno. Ne mogu da tvrdim, ali smatram da su tada svi bili i zdraviji. Svinjska mast je monogo bolja od ulja i dobro je što se sada više koristi. Znate bar šta jedete", kaže Slobodan Vasilijević iz Čačka koji i sam uzgaja svinje.
Jedan kilogram masti menja čak četiri litre suncokretovog ulja. Imajući u vidu trenutne cene gde kilogram prve namirnice košta 200 dinara kad se kupuje direktno od proizvođača, a litar druge oko 190 dinara, jasno je da je ušteda vištestruka i da će vam za svinjsku mast biti potrebno čak četiri puta manje novca. Osim što je povoljnija dokazano je i zdravija, a hrani daje poseban ukus.
"Kvalitet masti zavisi od toga kako se svinja hranila dok se tovila. Mora imati minimum bar 200 kilograma, a mast mora da se topi oko pet ili šest sati kako bi kasnije mogla da stoji nekoliko godina. Ukoliko nije tako odrađeno, onda je pravljenje masti uzaludan posao. Od kako je cena ulja otišla u nebesa, potražnja za svinjskom masti je drastično skočila. Prodaju se zalihe i od prethodne godine", kaže Slobodan.
Nutricionisti poručuju da se sastav svinjske masti najpre može uporediti sa maslinovim uljem što daje izuzetno povoljan efekat na organizam. Većinu monozasićenih masti u ovoj namirnici čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.
Ono što još dodatnih poena u doba ove skupoće stavlja na stranu svinjske masti jeste da činjenica da istu količinu možete tokom spremanja hrana koristiti nekoliko puta, dok ulje nakon jedne upotrebe možete samo da bacite.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
PITA OD BUNDEVE Tradicionalana poslastica koju Srbi obozavaju!
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
RECEPT ZA ZDRAV BAKIN KOLAČ ĆE VAS ODUŠEVITI: Nećete zažaliti što ste pojeli više nego što je trebalo
Recept za zdrav bakin kolač će vas oduševiti
ZAPEČENI KROMPIR SA SLANINOM Starinski ali preukusan obrok za celu porodicu!
Krompir je svima omiljena namirnica, a ovo preukusno jelo će voleti svi članovi vaše porodice.
PITA KROMPIRUŠA Jelo koje miriše na bakinu kuhinju
Pite svi volimo i rado jedemo, pa vam danas donosimo recept za krompirušu od gotovih kora koja će ukusom premašiti onu od domaćih, a sprema se brzo i lako.
Komentari(0)