NEIZOSTAVNA NA STOLOVIMA! Najjednostavniji recept za rozen tortu sa domaćim korama
Rozen torta je neizostavna na slatkim stolovima, a o tome mogu da posvedoče svi oni koju su se barem jednom zatekli na nekoj proslavi u Srbiji.
Iako je njena priprema nešto zahtevnija zbog pripreme kora, to ne znači da se morate odreći uživanja u ovoj poslastici, jer se u prodavnicama odavno mogu pronaći one gotove.
SASTOJCI:
Za koru:
200 gr šećera
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze
U Beogradu su se nekada u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom. I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni.
VRANJANSKA PITA Samsa je stari recept ovog kraja koji svi OBOŽAVAJU!
Vranjanska samsa je tradicionalna pita karakteristična za jugoistočnu Srbiju, posebno za Vranje. Iako se često naziva “lisnatom pitom”, vranjanska samsa je zapravo prazna pita.
Za fil:
200 ml mleka
3 kesice vanilin šećera
250 gr putera
300 gr mlevenih oraha
Za glazuru:
250 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
2 kapi crvene boje za kolače
3 kašike vrele vode
Priprema:
Šećer i puter umutite, pa dodajte jaje i mleko i sve dobro sjedinite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte tečnim sastojcima i umesite glatko testo. Ukupnu količinu testa podelite na pet jednakih delova, pa svaki deo razvijte u koru dimenzija 40x30 cm na papiru za pečenje. Koru nožem, dok je još nepečena, podelite na dva jednaka dela. Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa kore pecite na prevrnutom plehu oko pet minuta. Vodite računa da ostanu svetle, ali da budu pečene. Slažite jednu preko druge, preko toga stavite pleh, kako bi se kore izravnale i ostavite ih da se hlade.
Mleko sa šećerom i vanilin šećerom stavite da provri, pa dodajte puter i mlevene orahe i sve sklonite sa vatre. Fil treba da bude dovoljno tečan da možete da ga razmažete po korama, ali i dovoljno čvrst da ne iscuri. Fil nanesite jednako između svih korica, osim na poslednju. Tortu pritisnite plehom i ostavite da se hladi. Za glazuru stavite oko decilitar vode da vri. U posudu sipajte šećer u prahu, prehrambenu boju i sok od limuna. Sve mešajte i dodajte kipuću vodu do željene gustine. Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se suši. Rozen torta je najukusnija kada prenoći. Željenu parčad secite oštrim, tankim nožem i služite.
Prijatno!
PUNJENE PAPRIKE NA KAFANSKI NAČIN: Izdašan ručak za celu porodicu, mogu da stoje i do 3 dana, a ukus obara s nogu
Donosimo vam recept za punjene paprike na kafanski način, čiji ukus obara s nogu.
Uštipci sa kajmakom: Tradicionalni domaći recept za savršeni doručak
Uštipci su jedno od omiljenih jela u srpskoj kuhinji, idealni za doručak ili užinu. Ovo jednostavno i brzo jelo, uz dodatak kajmaka, donosi savršen spoj ukusa i hrskavosti. Pripremite se da osvojite srca vaših ukućana ovim domaćim receptom.
SPECIJALITET KAKAV SE SLUŽI SAMO U NAJBOLJIM RESTORANIMA: Sada otkriven TAJNI RECEPT za gulaš sa MESOM i POVRĆEM
Isecite meso na kockice, pa stavite u šerpu u koju ste prethodno stavili 80 g putera
Kada bi se na Evroviziji birala hrana, evo na kom mestu bi bila Srbija
TasteAtlas bio je inspirisan Evrovizijom, zbog čega je napravio listu najbolje hrane u Evropi.
Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)
Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!
Komentari(0)