TRADICIONALNI PROIZVOD IZ LUŽNICE Kako se pravi preukusna vurda

Lepote Srbije

15:00

Gastronomija 0

Vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju.

TRADICIONALNI PROIZVOD IZ LUŽNICE Kako se pravi preukusna  vurda
Printscreen

Sprema se od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka ili mešavine ovčijeg ili kozjeg sa kravljim mlekom. Dobija se ceđenjem kiselog mleka. U tako isceđenu smešu stavlja se paprika i čuva u čistoj posudi na umerenoj temperaturi tridesetak dana. Za to vreme dolazi do vrenja da bi se dobio kvalitetan proizvod kiselkastog ukusa i kremastog oblika (slično krem siru ili paprici u pavlaci).

Ovaj specijalitet je obeležje lužničkog kraja, a može se sresti i u nekim selima u pirotskom kraju. U skorije vreme proizvodi se i prodaje i u Nišu kao „Lužnički krem sir sa paprikom“. Vurda se može naći na mnogim trpezama kako u Lužničkom kraju tako i u Nišu i širom Srbije, a odnedavno i u Bugarskoj.

Vurda se služi kao: salata, hladno meze uz vino i rakiju

 

Komentari(0)

Loading