NAJPOPULARNIJI PROIZVODI OD MESA Ukus koji će u vama probuditi sva čula
Gotovo da ne postoji deo u Srbiji za koji nije svojstven neki tradicionalni specijalitet koji možete samo tu probati po originalnoj recepturi i čiji ukus će vas opčiniti.
SREMSKA SALAMA
Sremska salama je hladno dimljena srpska kobasica koja potiče sa područja Srema. Tradicionalno se pravi od kombinacije mlevene svinjetine, govedine i svinjske slanine. Tipične arome uključuju so, crni biber, papriku (blagu i ljutu) i beli luk, mada se đumbir, muškatni oraščić i kardamom takođe tradicionalno koriste.
View this post on Instagram
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
KRALJ MEĐU MESNATIM PROIZVODIMA Reč za ovaj delikates prvi put je upotrebio Vuk Karadžić
Kulen je jedan od najčuvenijih gastronomskih proizvoda Panonske ravnice.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE TRADICIONALNE ČORBE Njihov ukus će vas opčiniti
Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji obrok doručak, dok je najčešće najobimniji obrok – ručak.
KRALJ MEĐU MESNATIM PROIZVODIMA Reč za ovaj delikates prvi put je upotrebio Vuk Karadžić
Kulen je jedan od najčuvenijih gastronomskih proizvoda Panonske ravnice.
Začinjena mešavina mlevenog mesa obično se puni u prirodne omotače (čista svinjska creva), a kobasice zatim prolaze kroz proces hladnog dimljenja, sušenja i odležavanja, koji obično traje 42 dana. U ovoj tradicionalnoj kobasici obično se jede tanko narezano kao jelo od mezea, hladno predjelo ili slana užina.
PETROVAČKI KULEN
Petrovački kulen je tradicionalna srpska kobasica poreklom iz Bačkog Petrovca, otuda i naziv. Kobasica se pravi od svinjskog mesa, a jedini dodaci uključuju ljutu papriku i so. Međutim, neki proizvođači i dalje koriste beli luk i kim u procesu proizvodnje.
View this post on Instagram
Cela svinja se obično koristi za proizvodnju petrovačkog kulena, obično u odnosu 80% mesa prema 20% masnoće. Ovaj mesni proizvod ima snažan slovački kulinarski uticaj jer su se doselili u Petrovac krajem 18. veka. Preporučuje se da ovu začinjenu kobasicu poslužite isečenu i uparenu sa domaćim hlebom i lokalnim sirom.
PIROTSKA PEGLANA KOBASICA
Pirotska peglana kobasica ili pirotska peglana kobasica pravi se od mesa starijih životinja kao što su ovce, koze i magarci. Govedina se takođe često koristi, a iako odnos različitih vrsta mesa nikada nije bio strogo definisan, svinjetina se nikada ne koristi.
View this post on Instagram
Kobasica je začinjena kombinacijom različitih začina, pa iako su tajna svakog pojedinačnog proizvođača, poznato je da se beli luk i mlevena paprika često koriste, jer ova kobasica treba da bude ljuta, ili bar malo začinjena.
ZLATIBORSKA PRŠUTA
Zlatiborska pršuta je tradicionalna srpska dimljena šunka koja potiče iz planinskog regiona Zlatibora, a obično se povezuje sa selom Mačkat. Prateći vekovnu metodu pripreme, ovaj mesni specijalitet obično se pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje se posoli, zatim hladno dimi i osuši na vazduhu.
View this post on Instagram
Ceo proces obično traje oko mesec dana, a za to vreme jedinstvena klima i teren Zlatiborskih planina, kao i bukovo drvo koje se koristi za dimljenje, daju mesu karakterističan, bogat ukus i prijatnu aromu. Ovo dimljeno meso je tamno smeđe do crveno spolja, a tamno crveno iznutra.
STARA MAĐARICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJUKUSNIJI GULAŠ: Bez 1 vrste mesa ga ne sprema - trik zna samo iskusna kuvarica
Mađarska kuvarica otkrila da pravi najukusniji gulaš sa svinjetinom, a taj trik znaju samo profesionalci
SVEČANA ĐURĐEVDANSKA SALATA: Sprema se očas posla, a ukusnija je od bilo koje
Otkrivamo vam kako se pravi đurđevdanska salata, kraljica slavske trpeze.
RAPSODIJA UKUSA Sočni jagnjeći but, prste da poližeš
Vreme posta je iza nas, bogata trpeza je u svakoj slavljeničkoj kući, a mi vam donosimo recept za fenomenalno spremljen jagnjeći but, u slučaju da vam ponestane pečenja.
NAJLEPŠA POSLASTICA SA LEŠNIKOM ZA USKRS: Grilijaš torta - kremasta, raskošna, recept kakav samo može da se poželi
Grilijaš torta je najlepša poslastica sa lešnikom za Uskrs
POSNA PITA SA SUVIM ŠLJIVAMA Brzo se sprema a još brže jede
Post privodimo kraju, ali nikad nije na odmet neki brz a ukusan posni recept, naročito ako je poslastica u pitanju.
Komentari(0)