Rodile prve trešnje i to ne u maju kad im je vreme, već u aprilu: Zacrvenele se grane na stabilima u centru Topole

10:00

Aktuelno 0

Visoke temperature u martu i aprilu usovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

trešnje
rina

Ako ste mislili da voćke rađaju samo u selu, evo jedne rane majske trešnje koja svake godine prva zarumeni i obraduje najviše decu ali i stanare svih zgrada u ovoj ulici u centru Topole. Generacije su odrastale ispod njene krošnje uz prve i sočne plodove, tako da smo svi emotivno vezani za ovo stablo“, kaže za RINU jedna stanarka koja živi u blizini.

Inače, trešnja je samoniklo drvo, koje je tokom vekova dalo mnogo različitih vrsta istog voća. Danas imamo mnogo različitih sorti trešanja, divljih i pitomih, ranih i kasnih, a višnja je takođe postala od trešnje. Danas se, osim lekovitosti ploda, zna i za lekovita svojstva peteljki trešanja, od kojih se prave čajevi, ali i o delovanju smole sa trešnjinog drveta na razna oboljenja bubrega i bešike.

Trešnjino drvo je i jedno od njapopularnijih stolarskih materijala. Zbog crvenkaste note i čvrstoće, nameštaj od trešnjinog drveta je izuzetno dugotrajan i enterijeru daje sofisticiranu notu.

Despotovica

STREPELI OD POPLAVA U ovom gradu se uređuje korito reke i staze za šetnju

Aktuelno

16:00

16 maj, 2024

Gornji Milanovac - Reka Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac u prošlosti je stanovnicima zadavala velike probleme, naročito usled priliva bujičnih voda sa Rudnika kada je neretko dolazilo do njenog izlivanja. Ružne slike poplava iz ovog dela Srbije konačno će postati prošlost jer je u planu potpuno uređenje rećnog korita, izgradnja dva brane na ulazu u Gornji Milanovac koje će maksimano smanjiti svaki rizik od poplava u budućnosti.

Malina

ZA BERBU CRVENOG ZLATA Oglasi za dnevnice od 4.000 dinara, smeštaj i hrana obezbeđeni! (FOTO)

Aktuelno

20:00

15 maj, 2024

Ivanjica - Iako se o otkupnoj ceni ali i rodu crvenog zlata u Srbiji još uvek polemiše, malinari ivanjičkog kraja su bez obzira na sve teškoće, već počeli da traže radnike. Oglasi za beračima već su preplavili društvene mreže i lokalne portale. Pronaći adekvatnu radnu snagu već godinama unazad nije nimalo lako, iako za nepunih mesec dana rada mogu dobro da zarade.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading