ZOVA Biljka koja nas "ZOVE" da je konzumiramo, veoma je ZDRAVA, a naše bake su OVAKO pravile SOK najlepšeg mirisa

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

Zova (Sambucus nigra) je biljka koja ima odlična lekovita svojstva, cvetovi se beru od maja do jula.

Zova
Lepote Srbije/J.J.

Cvetovi zove su bogati  eteričnim uljima, flavonoidima, glikozidima, hlorogenskom kiselinom, taninima i pektinom.

Konzumiranje napitaka od cvetova zove je odlična podrška zdravom respiratornom sistemu. Cvetovi zove su odlični za sinuse, prehlade, nazeb i alergije.
Zova može pozitivno uticati na zdravlje srca. Preporučuje se uzimanje cvetova zove tokom sezone alergija kako bi se smanjili simptomi alergije. Lokalno se koriste za smirivanje iritirane kože.

Bobice zove tamno su crvene i pojavljuju se kao plod zove.

Bobice zove imaju snažna antivirusna svojstva i sadrže vitamine A i C.
Mogu se koristiti za pripremu sokova, džemova ili čajeva.

Najbolje je da se cvet zove bere uz pomoć makazica, kako bi se izbeglo oštećenje cvetova.
Birajte cvasti koje su se tek otvorile ili još uvek imaju neotvorene cvetove.

Nakon branja, makazicama odsecite samo cvetove i ostavite ih na papiru da se osuše u senci.
Osušeni cvetovi se mogu koristiti za pripremu čaja ili drugih napitaka.

Priprema čaja od zove:

Za pripremu čaja od zove, prelijte vrelom vodom 1 i 1/2 kašiku sušenog cveta zove i ostavite ga da odstoji 10 minuta.
Količina vode je oko 500 ml.
Čaj od zove je koristan kod bolova u grlu, bronhitisa, kijavice i drugih oboljenja povezanih sa nazebom.

Za domaći sok od zove potrebno vam je:

40 cvetova zove

4-5 kesica limuntusa

Šećer ili stevija

Postupak:

Potopite u vodu (oko 4 litra) 40 cvetova zove i dodajte 4-5 kesica limuntusa.
Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.Nakon toga procedite sok.

Dodajte u tečnost šećer. Što se tiče količine šećera, nije baš preporučljivo koristiti velike količine šećera u sokovima. Po receptu za ovaj sok stoji da na ovu količinu ide oko 3 kilograma šećera. Ako smatrate da je to mnogo, možete probati da napravite napitak sa nekim prirodnim zaslađivačem, na primer stevijom.

U slučaju da ste se odlučili za šećer, dodajte šećer i promešajte, te ostavite da stoji dok se šećer ne istopi. Povremeno je potrebno promešati sok da bi se šećer što pre otopio.

Pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni. Naspite sok u flaše i stavite u frižider ili na neko drugo hladno mesto. Sirup možete da razblažite običnom ili kiselom hladnom vodom.

Napomena: Bobice zove su jestive isključivo nakon kuvanja, dok su svi ostali delovi biljke otrovni zbog velike količine kristala kalcijum oksalata.

Zova je kod nas veoma poznata i koristila se najviše za pripremu soka i čaja. Miris ove biljke mnoge podseća na detinjstvo.

ivanjičke krave

Neverovatno - ovo ima samo u Srbiji: Goran kupio 16 krava i napravio veselje za 300 ljudi, pop došao i osveštao mu dupke punu štalu

Aktuelno

12:00

13 maj, 2024

Srbija je poznata po svojim velikim veseljima koja traju i po nekoliko dana. Tada se uživa u društvu, muzici i ukusnoj domaćoj hrani. I dok se razlozi za veselja u srpskom narodu već dobro znaju, jedan domaćin iz ivanjičkog sela podno planine Mučanj iznenadio je sve. Naime, Goran Kurćubić kupio je 16 krava, napunio je svoju štalu do poslednjeg mesta i odlučio je to da proslavi sa svojim komšijama, prijateljima i rodbinom. Napravio je veselje za pamćenje.

muzej košarke

Čačak dobija Muzej košarke, u toku završni radovi: Sportska legenda Radmilo Mišović poručuje - ovo je ogromna stvar za srpski sport

Aktuelno

11:00

13 maj, 2024

Grad na Moravi odavno je poznat kao grad košarke, jer su upravo u Čačku potekla neka od najvećih imena u sportu pod obručima. Sada se u samom centru grada pravi jedinstveni Muzej košarke, a u toku su završni radovi. Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet. Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen „Hol slavnih”.

Komentari(0)

Loading