SVETI NEKTARIJE U Valjevu je prvi hram posvećen "ČUDOTVORCU", pročitajte više o njegovom životu!

Lepote Srbije

16:00

Aktuelno 0

Кao što je u šali i s ljubavlju govorio Sveti starac Nektarije Vitalis iz Кamarize, koji je tvrdio da je i sam isceljen od raka na grudima uz pomoć Svetog Nektarija, "Sveti Nektarije je mekane duše, osetljiv je, njemu je dovoljno da malo mahnete i eto njega da vam pomogne".

Sveti Nektarije Eginski
Lepote Srbije

Svetitelj blizak našem vremenu, Sveti Nektarije je nosio veliki krst u svom životu, nepravedno oklevetan i gonjen, ali uvek skromnog i svetog držanja, iz Aleksandrije je prešao u Grčku, gde je zatim bio upravnik jedne visoke bogoslovske škole.

Njegova velika želja da osnuje manastir Presvete Trojice na Egini u kojem se do smrti podvizavao , uz veliki trud se ispunila. Upokojio se 1920. godine. Jedan je od najpoštovanijih svetitelja i čudotvoraca u pravoslavlju.Prvi hram posvećen ovom svetitelju u Srbiji se nalazi u Valjevu, pripada Eparhiji Valjevskoj SPC i predstavlja najmlađi hram u toj eparhiji.

Sama ideja da se podigne je nastala za vreme blaženopočivšeg Episkopa Valjevskog g. Milutina i to sa željom da Valjevo bude blagosloveno od Svetog Nektarija kao i sama Egina i cela Grčka. Ovu ideju je podržao i arhimandrit Nektarije Vitalis (1930—2018) koji je između ostalog i podigao sličan hram u Atini u predgrađu Кamariza gde je primao hodočasnike iz cele Srbije među kojima su i hodočasnici iz Valjeva.

Protomajstor  Miodrag Šumarac i Natalija Kovačević Filipović su naslikali freske, a ikonostas je uradio Ljuban Marić.

Građevinski inženjer i ikonopisac, rodom Valjevka, Natalija Kovačević Filipović duhovna je kćer starca Nektarija Vitalisa. Natalija je sa suprugom i sinom dobrotvor prvog hrama SPC posvećenog Svetom Nektariju, pored čijeg je kivota u Grčkoj proslavljeni košarkaš Dejan Tomašević doživeo isceljenje nakon operacije leđa.

Za dve decenije življenja u Atini, videla je Natalija ozdravljenje bolesne devojčice s Kosmeta, preobraćenje Nemca u pravoslavlje, isceljenje žene molitvama sina, sve zahvaljujući Svetom Nektariju Eginskom, a o čemu stalno svedoči putem društvenih mreža i medija.

Sveti Nektarije je ljubav. On je otac i lekar onih koji su ostali sami i nezaštićeni u bolesti. Za života porogonjen ali božijom rukom vođen, do kraja je istrajao svom na putu ka gospodu, uprkos svim strašnim klevetama koje je podnosio skrušeno i smerno. 

Sveti Nektarije Eginski Printscreen/Youtube
 

Sveti Nektarije Eginski je svetitelj kojem se pripisuje više od 2.000 čuda.Po pravoslavnom verovanju, isceljenje uz Svetog Nektarija našli su oboleli od raka, paralize, Parkinsonove bolesti i bolesti nerava, bubrega, očiju, te nije čudno što su ga mnoge zdravstvene ustanove, a pre svih Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, uzele za svog zaštitnika.

Кada je umro 8. novembra 1920. godine, dok su sestre presvlačile njegovo usnulo telo, spustivši staru vunenu potkošulju kraj jednog nepokretnog čoveka, istoga časa se desilo čudo da je taj čovek ustao, prekrstio se zahvaljujući Bogu i prohodao. Кako tada, tako i danas, mnoga čudesna iscelenja i zadivljujući broj kandila, donetih u znak zahvalnosti Svetitelju na Eginu, svedoče veličini i čudima Svetog Nektarija.

Same čestice svetitelja su dočekane u Valjevu na praznik Vaznesenja Gospodnjeg 17. maja 2018. godine. Episkop Valjevski g. Milutin je dočekao čestice moštiju na beogradskom aeodromu „Nikola Tesla“ iz Grčke, a za prenos i doček moštiju upriličio je slavsku litiju grada Valjeva 1. juna 2018. godine. Na Vidovdan je postavljena ikona Svetog Nektarija Eginskog na tron gde su mošti u samom hramu, čemu je prethodilo osvećenje ikone od strane Episkopa Milutina.

Na taj način je ovaj divni svetitelj obogatio našu zemlju svojim prisustvom, na radost mnogih kojima je njegova pomoć potrebna. Sveti Nektarije se praznuje 22. novembra.

Molitva Svetom Nektariju:

” Sveti Nektarije, dođi duhom svojim među nas… i vidi bol naroda tvog… molimo ti se, volimo te… uzmi nas u svoj zagrljaj. Moli se za sve koji su bolesni od različitih bolesti i isceli nas; za sve koji su napaćeni u životu svome, uteši nas, za sve koji ti se mole i za sav rod pravoslavni i sve ljude sveta, pomoli se pred Prestolom Božijim. Amin.”

 

 

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Komentari(0)

Loading