KAKO DA BLISTAJU Ako se ne radi kako treba i OVO može da UNIŠTI vaše biljke!

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

Kada đubrite dvorišne biljke, važno je da to uradite pažljivo kako biste ih održali zdravim.

Nega ruža
Lepote Srbije

Evo nekoliko saveta kako da đubrite biljke a da ih ne oštetite:

Pravilno doziranje đubriva: Pratite uputstva na pakovanju đubriva i koristite preporučene količine. Preterano đubrenje može oštetiti koren biljaka i izazvati opekotine na lišću.

Izbegavajte direktan kontakt sa stabljikom i lišćem: Đubrivo nanesite oko korena biljke, a ne direktno na stabljiku ili lišće. Ako đubrivo dođe u kontakt sa zelenim delovima biljke, obrišite ga odmah.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Razblažite đubrivo: Ako koristite koncentrovano đubrivo, razblažite ga pre primene. Prejaka koncentracija može oštetiti biljke.

Đubrite u pravo vreme: Đubrenje treba obaviti u odgovarajuće vreme, obično u proleće i jesen. Izbegavajte đubrenje tokom vrućih letnjih dana ili tokom zime kada biljke miruju.

Koristite prirodna đubriva: Stajsko đubrivo ili kompost su prirodni izvori hranljivih materija za biljke. Oni su manje agresivni od veštačkih đubriva i manja je verovatnoća da će oštetiti biljke.

Nakon što nanesete đubrivo, dobro zalijte biljke kako bi se hranljive materije ravnomerno rasporedile u zemljištu.

Posmatrajte biljke nakon đubrenja. Ako primetite bilo kakve znakove oštećenja (npr. žuto lišće), prestanite sa đubrenjem i isperite zemlju obilnim zalivanjem.

Prekomerno đubrenje može ozbiljno oštetiti biljke.

Neki od znakova koji ukazuju na preterano đubrenje su bele naslage na površini zemlje, jedan od najočiglednijih znakova previše đubriva je nakupljanje soli na površini zemlje. Ovo se manifestuje kao beli kamenac ili korica na vrhu zemlje.

Zatim, ako primetite da lišće biljke postaje žuto, to može biti loš znak. Previše hranljivih materija može ometati apsorpciju drugih elemenata i uzrokovati promene u boji lišća.

Previše đubriva može oštetiti i korenje biljaka. Ako primetite da koren postaje suv, smeđ ili crn, to može biti znak da ste preterali.

Takođe, biljke mogu početi da gube lišće. Ako primetite da biljka gubi lišće bez očiglednog razloga, to može biti posledica đubrenja .

Ako primetite da biljka ne raste možda ste preterali sa prihranom ili ako bujaju ali bez znakova cvetanja, previše azota može podstaći rast zelenih delova biljke na štetu cvetova.

Preterivanje sa prihranom može dovesti do uvenuća biljaka. Ako primetite da biljka iznenada počinje da vene, razmislite da li je to uzrok.

Ako primetite ove znakove, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste popravili situaciju:

Pažljivo uklonite višak đubriva sa površine zemlje.

Odstranite oštećene delove biljke kako biste omogućili zdrav rast.

 Obilno zalijte biljku kako biste isprali višak đubriva iz zemlje.

Ako je situacija ozbiljna, razmislite o presađivanju biljke u svežu zemlju.

Zapamtite da je pravilno doziranje đubriva ključno za zdravlje biljaka i da svaka biljka ima svoje specifične potrebe, pa je važno da se informišete o vrstama biljaka koje imate i prilagodite đubrenje prema njima.

 

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Komentari(0)

Loading