DANAS JE PRVI DAN PROLEĆA: Evo zašto godinama dolazi dan ranije

18:00

Aktuelno 0

Jutros u 4.06 časova na severnoj hemisferi počelo je proleće, dok je u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela jesen.

DANAS JE PRVI DAN PROLEĆA: Evo zašto godinama dolazi dan ranije
Shutterstock

Na dan početka proleća sunce u Beogradu je izašlo u 5.40, a zaći će u 17.50, što znači da će obdanica trajati 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže sunce iznad horizonta, napominju iz Astronomskog društva ''Ruđer Bošković'', piše Tanjug.

Iako su mnogi u školi učili da proleće počinje 21. marta, poslednje dve decenije proleće nam dolazi 20. marta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stručnjaci su otkrili da proleće već dvadesetak godina dolazi dan ranije zbog dve različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba: meteorološke i astronomske.

Prema ovoj metodi, svaka sezona traje tri meseca.

Drugi, astronomski metod, zasniva se na astronomskim godišnjim dobima i odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce.

Prema ovoj metodi, astronomski kalendar određuje godišnja doba prema tome kada je osa rotacije Zemlje na 23,5 stepeni u odnosu na njenu orbitu oko Sunca.

Podsećamo, u Beogradu nakon jutarnjeg slabog prizemnog mraza, tokom dana se očekuje pretežno sunčano. Vetar slab, severozapadni, uveče u skretanju na zapadni i jugozapadni.

Najniža temperatura od -1 do 2 stepena, a najviša oko 14 stepeni.

Magazin Novosti

 

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Komentari(0)

Loading