DVORIŠTE ĆE VAM SIJATI Ruže će divno cvetati ako im uradite OVO!

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Proleće stiže, svi žele da im dvorišta zasijaju najlepšim sjajem, tome svakako najviše doprinose ruže. Da bi cvetale i mirisale tokom celog leta u najlepšem izdanju, ružama je potrebna i nega. Evo kako najbolje da ukrasite svoj vrt a istovremeno i negujete biljke,

Nega ruža
Lepote Srbije

Najbolje sorte ruža za početnike u vrtlarstvu uključuju vrste koje su prilagodljive i relativno jednostavne za održavanje. Evo nekoliko sorti koje su pogodne za početnike.

Floribunde ruže: Ove ruže prave grozdove manjih cvetova i pružaju eksploziju boja u vašem vrtu. Imaju obilje cvetova na svakom stablu i često cvetaju tokom cele sezone. Floribunde ruže su otporne i zahtevaju manje održavanja.

Ruže penjačice: Ako želite dodati posebnu dimenziju svom vrtu, ruže penjačice su savršen izbor. Ove ruže se mogu usmeriti da se penju uz potporne konstrukcije, ograde ili zidove. Imaju duge i fleksibilne stabljike i često cvetaju obilno. Super Dorothy je jedna od prepoznatljivih sorti penjačkih ruža.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Šumske ruže: Ove ruže su lake za održavanje i otporne na različite uslove. Idealne su za početnike. Šumske ruže imaju prirodan izgled i obično cvetaju samo jednom u sezoni, ali taj period cvetanja može trajati više od mesec dana.

Kada primetite da vaša biljka ima bolesti ili je napadnuta štetočinama, evo nekoliko saveta kojih se možete prtdržavati:

Prvo treba da identifikujete simptome koji ukazuju na bolest ili prisustvo štetočina. Proučite listove, stabljike, cvetove i plodove biljke kako biste utvrdili o čemu se radi.

Ako primetite da je samo jedna biljka zaražena, izolujte je od drugih biljaka kako se problem ne bi proširio.

Prirodne mere zaštite:

Pepelnice: Ova grupa oboljenja karakteristična je po simptomu u vidu belih, brašnastih prevlaka koje se najčešće nalaze na vrhovima mladih grančica, pupoljcima, cvetovima i mladim plodovima. Preventivno koristite preparat od rastavića ili od belog luka. Soda bikarbona je takođe efikasna u borbi protiv ove gljivice.
Plamenjača: Ova grupa oboljenja javlja se redovno svake godine. Simptomi oboljenja su pege koje se prvo javljaju na listovima, ali se šire na stabljike, plodove i krtole. U početku su vodenaste, tamnije obojene, a tokom vremena njihova boja postaje braon. Plamenjače se javljaju tokom vremena povišene vlage i umerene temperature. Veoma je značajno oboljenje vinove loze, paradajza, krompira, krastavca i dinje. Preventivno koristite sumpor i kalijumov sapun.

Hemijske mere zaštite: Ako prirodne mere nisu dovoljne, možete koristiti odgovarajuće fungicide ili insekticide. Pre primene, pažljivo pročitajte uputstva i pridržavajte se preporučenih doza.

Redovno praćenje: Nastavite da pratite stanje biljke i preduzmite dodatne korake ako primetite pogoršanje simptoma.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da očuvate zdravlje vaših biljaka!

Vrtić

ODLIČNE VESTI ZA RODITELJE Ovo mesto dobija preko potreban VRTIĆ!

Aktuelno

18:00

14 maj, 2024

Čačak - Posle sela Zablaće, još jedan vrtić se gradi na teritoriji grada Čačka i to u Trbušanima, a prema najavama gradonačelnika radovi počinju na leto. Novi vrtić, u kome će biti mesta za oko 80 dece, nalaziće se pored objekta isturenog odeljenja OŠ “Tanasko Rajić“ u Trbušanima, čija je rekonstrukcija u toku.

Komentari(0)

Loading