U srpskim amforama Hrvati čuvaju skupa vina, Dragoslav iz Zlakuse je zanat učio od oca i dede
Visoke skoro dva metra i pemazane voskom
Za selo Zlakusu pored Užica čuo je čitav svet, jer vešti grnčari decenijama unazad od gline i kalcita stvaraju čuda. Dragoslav Nikitović kao i većina ovdašnjih majstora zanat je učio od oca i dede. Danas, niko kao on ne pravi amfore, skoro iste onakve kakve su nekada davno koristili stari Grci i Rimljani, za prenos ulja, vina i žitarica.
- Amfore za vino su jako specifične i mnogo veće od običnih. Visoke su skoro dva metra, velike zapremine, premazuju se voskom kako bi vino u njima moglo da stoji. Dok se grade, vrlo često moram da se popenjem i na stolicu, kako bi mogao da dođem do vrha. Dosta porudzbina primam iz Hrvatske, oni ih tamo zakopavaju u zemlju, kako bi vino poprimilo taj specifičan miris i ukus. To je daleko najkvalitetnije vino i dostiže vrtoglavo visoke cene“, kaže Dragoslav za RINU.
Amfore pravi ručno, a materijal nabavlja u obližnjim selima Vranjani i Rupeljevo. Sve zantalije iz ovog užičkog kraja imaju svoju taktiku i način pripreme proizvoda od gline, a tajnu kako nastaju sva ta fantastična dela, retko otkrivaju.
- Za jednu amforu mi treba tri puta po pola sata. Prvo izgradim sredinu, zatim ručke, a onda se gradi to njihovo specifično šiljato dno. Onda sledi sušenje koje traje oko 15 dana i to na promaji bez sunca. Kad se taj proces završi, amfore se peku u specijalnim pećima za keramiku, oko deset sati. Tek onda su one spremne za prodaju. Svaki zanatlija ima neki svoj način i zato nikad nećete videti dva potpuno ista proizvoda od različitih majstora“, rekao je grnačar iz Zlakuse.
Amfore Dragoslava Nikitovića poznatijeg kao Bibilo, obišle su ceo svet. Brojni putnici namernici dođu do kuće ovog majstora čak izdaleka, kako bi u svoju zemlju poneli ovo neobično delo. Osim što ih kupuju da bi u njima čuvali vino, naši ljudi iz dijaspore vrlo često ih koriste kako bi ukrasili svoja dvorišta.
- Kupac iz Crne Gore svoju amforu je čak stavio u more, kako bi dobila tu neku željenu notu“, otkrio je Dragoslav.
U NEDELJU SLAVIMO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Ovo je jedini praznik BEZ OBIČAJA, ali savet je da obavezno uradite OVO
U nedelju, 12. maja slavimo velikog sveca, Svetog Vasilija Ostroškog, praznik kojeg jednako poštuju pripadnici svih verskih zajednica
Evo zašto ne treba kupovati ZAPAKOVAN HLEB: Na OVO morate da OBRATITE PAŽNJU - opasnost vreba iz kese
Nasečeni hleb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne treba zanemariti. Od konzervansa do načina skladištenja, važno je biti svestan mogućih nedostataka sečenog hleba kupljenog u prodavnici.
OVO JE NAJBOLJE REŠENJE ZA BAŠTOVANE: Ko sadi u kutijama, taj zna šta je prinos! (VIDEO)
Vlasnici malih bašti ili balkona često se odriču gajenja povrća, a ono se može uspešno dobiti i na ovaj način!
SRPKINJE MEĐU VIŠIM: Koja je prosečna visina žena u Evropi
Kao i cela planeta, tako je i Evropa tokom godina pretrpela značajne transformacije. Zahvaljujući novom tehnološkom napretku, evropski način života postao je zdraviji, što je jedan od ključnih faktora koji doprinose značajnom povećanju prosečne visine (pogotovo žena) u Evropi tokom prošlog veka.
Imaju najveće plate u Moravičkom okrugu: Dragačevci najbolje zarađuju i prvi po visini zarada već godinama, slede Gornji Milanovac pa Čačak i Ivanjica
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada u februaru u Moravičkom okrugu iznosila je 80.580 dinara, što je za nepunih hiljadu dinara manje nego što je bila prethodni mesec.
Komentari(0)