VREME PROSLAVA STIŽE, PEČENJARE IMAJU PUNE RUKE POSLA Evo koliko ove godine košta pečenje, potražnja je ponovo prilično velika i bitno je brzo se osigurati

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Potražnja za pečenjem tokom slavskog perioda je velika, ali ono što je najvažnije jeste da cene nisu drastično skočile.

VREME PROSLAVA STIŽE, PEČENJARE IMAJU PUNE RUKE POSLA Evo koliko ove godine košta pečenje, potražnja je ponovo prilično velika i bitno je brzo se osigurati
Shutterstock

 

 

Sezona srpskih slava uveliko je počela, a dok ne počne post glavno jelo na trpezi svakako je pečenje. Hrskavo i vruće jedan je od najboljih srpskih delikatesa, ali kako kaže mladi pečenjar Nemanja Smiljanić iz sela Ježevica put koji se pređe do serviranog pečenja na trpezi nije lak i zahteva puno kvalitetno odrađenog posla. Kada je u pitanju tajna dobrog prasećeg pečenja Nemanja ističe da je u svežem mesu i da se dobro usoli.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Nakon dobrog soljenja, važno je da se odmah stavi na pečenje. Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta, kazao je on.

Potražnja za pečenjem tokom slavskog perioda je velika, ali ono što je najvažnije jeste da cene nisu drastično skočile.

- Cena prasećeg pečenja 2.200 dinara, a jagnjećeg 2.500 dinara, trenutno ne pečemo jagnetinu, ali inače u sezoni slava peku se i jagnjići. Međutim, potražnja za jagnjećim pečenjem je malo manja, jer je ovde u našem kraju narod navikao na prasetinu, moguće malo i zbog cene, ali obično deca i žene malo manje vole jagnjetinu, pa se ljudi više odlučuju za prasetinu”, rekao je Nemanja Smiljanić.

Cena pečenja generalno je slična u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima.

- Gosti znaju šta je kvalitet i zato se ne žale da plate koji dinar više. Ko god je na proputovanju kroz Čačak odlazak u pečenjaru mu je upisan crvenim slovima na mapu, dodaje Nemanja kroz osmeh.

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Komentari(0)

Loading