Završeni radovi na krovu, ne preti opasnost od kiša i snegova: Obnavlja se izgoreli konak velike srpske svetinje

14:00

Aktuelno 0

Izdvojeno još pet miliona dinara za manastir Vraćevšnicu

manastir Vraćevšnica
rina

U požaru koji je početkom avgusta zahvatio konak manastira Vračevšnica izgorelo je preko 500 kvadrata. Mnogi su se založili da se obnovi ova velika svetinja, a Gradsko veće Gornjeg Milanovca donelo je odluku da se iz opštinskog budžeta izdvoji pet miliona dinara za ovu namenu.

– Od Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva dobili smo saglasnost za projekat rekontrukcije. Zajedno sa Eparhijom žičkom i sestrinstvom manastira Vraćevšnica kao i građanima Gornjeg Mialnovca, radimo na obnovi konaka. Vrednost čitavog posla je oko 33 miliona dinara. Do sada je od privrede i građanstva prikupljeno oko šest miliona dinara. Pet miliona dinara koje je izdvojila opština Gornji Milanovac je samo prvi deo pomoći koji je opština opredelila. Ova sredstva će biti utrošena u narednih mesec, dva, potvrdio je za RINU predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

manastir Vraćevšnica rina
 

Trenutno su završeni radovi na krovu, tako da ne preti opasnost od padavina i loših vremenskih prilika za rad unutar objekta. Kovačević je još jednom pozvao građanstvo i privrednike opštine Gornji Milanovac da se još više uključe u akciju kako bi zajedničkim snagama do proleća uspeli da obnove kompletne konake.

- Ujedno želim i da se zahvalim svim ljudima koji učestvuju u obnovi konaka kako finansijski tako i onima koji su se fizički uključili kako bi pomogli radove – rekao je predsednik opštine.

manastir Vraćevšnica rina
 

Govoreći o vrednosti ovog verskog objekta, on je podsetio da je manastir Vraćevšnica najstariji manastir na području opštine, a među najstarijima je i u Srbiji.

– Manastir Vraćevšnica je naše nacionalno blago koje moramo očuvati – zaključio je Kovačević.

ivanjičke krave

Neverovatno - ovo ima samo u Srbiji: Goran kupio 16 krava i napravio veselje za 300 ljudi, pop došao i osveštao mu dupke punu štalu

Aktuelno

12:00

13 maj, 2024

Srbija je poznata po svojim velikim veseljima koja traju i po nekoliko dana. Tada se uživa u društvu, muzici i ukusnoj domaćoj hrani. I dok se razlozi za veselja u srpskom narodu već dobro znaju, jedan domaćin iz ivanjičkog sela podno planine Mučanj iznenadio je sve. Naime, Goran Kurćubić kupio je 16 krava, napunio je svoju štalu do poslednjeg mesta i odlučio je to da proslavi sa svojim komšijama, prijateljima i rodbinom. Napravio je veselje za pamćenje.

muzej košarke

Čačak dobija Muzej košarke, u toku završni radovi: Sportska legenda Radmilo Mišović poručuje - ovo je ogromna stvar za srpski sport

Aktuelno

11:00

13 maj, 2024

Grad na Moravi odavno je poznat kao grad košarke, jer su upravo u Čačku potekla neka od najvećih imena u sportu pod obručima. Sada se u samom centru grada pravi jedinstveni Muzej košarke, a u toku su završni radovi. Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet. Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen „Hol slavnih”.

Komentari(0)

Loading