Milutin osvaja svet, viđen u Aziji u društvu tamošnjih starešina: Srpski beloglavi supovi gde god odlete privlače veliku pažnju, ne zaostaje ni Čegevara

13:00

Aktuelno 0

Svetski, a naši.. tako bi se mogao nazvati veliki broj jedinki beloglavog supa koji se izlegu kod Nove Varoši, a potom obiđu čitav svet. Jedan od njih je i Milutin koji se izlegao ove godine u koloniji Radoinja, a već je krenuo na put u Aziju.

beloglavi sup
rina

Gde god se pojavi naš obeleženi beloglavi sup izaziva veliku pažnju. Posmatrače interesuje ko je stavio oznake na ove legendarne ptice i odakle dolaze. Juče smo dobili snimak iz Ankare našeg beloglavi supa Milutina sa oznakom 83 u društvu starešine supova, potvrdili su za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Osim Milutina i sup Čegevara sa oznakom 76 koga satelitski se prati, a on je došao do Dardanela i nećka se da i on preleti u Aziju. Ovo ništa nije neobično jer u ovom periodu naši mladi supovi preduzimaju lutanja i jedan broj odlaze na Arabijsko poluostrvo.

- Mi procenjujemo koliko njih odlazi na ta daleka lutanja prema markiranim pticama, ali koliko ih tačno odlazi i strada tamo? Nadamo se da će izbeći zonu ratnih sukoba na Bliskom Istoku. Skoro polovina mladih supova se sa ovih putovanja ne vrati u zavičaj jer najčešće stradaju, dodaju u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Srbiji je najveća populacija ove ugrožene vrste na Balkanu i najčešće oni se nalaze na lutanju po Bliskom Istoku i najverovatnije da oni najviše stradaju.

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Despotovica

STREPELI OD POPLAVA U ovom gradu se uređuje korito reke i staze za šetnju

Aktuelno

16:00

16 maj, 2024

Gornji Milanovac - Reka Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac u prošlosti je stanovnicima zadavala velike probleme, naročito usled priliva bujičnih voda sa Rudnika kada je neretko dolazilo do njenog izlivanja. Ružne slike poplava iz ovog dela Srbije konačno će postati prošlost jer je u planu potpuno uređenje rećnog korita, izgradnja dva brane na ulazu u Gornji Milanovac koje će maksimano smanjiti svaki rizik od poplava u budućnosti.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading