OVIH ŠEST PROIZVODA USKORO NEĆE IMATI ROK TRAJANJA Uvodi se velika promena, jako je bitno da znate kako da čuvate namirnice koje će "trajati večno"
Svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, koju je uradio Centar za unapređenje životne sredine.
Prema poslednjim istraživanjima u Evropskoj uniji se godišnje baci više od devet miliona tona hrane, a 10 odsto tih proizvoda na otpadu završi upravo zbog nerazumevanja rokova trajanja jer se pokazalo da manje od pola građana EU shvata razliku između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do".
Slična je situacija i kod nas. Kao rezultata toga dolazi do prekomernog bacanja hrana što u velikoj meri utiče na životnu sredinu i stvaranje efekta staklene bašte.
Možda vas zanima:
MNOGI OVDE PRAVE VELIKE GREŠKE Ove namirnice morate čuvati u frižideru, u suprotnom mogu biti pogubne po zdravlje
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider.
NIKAKO U ZAMRZIVAČ: Ovih sedam namirnica ne smete pod led
Zamrzivač je idealan način da produžite vek trajanja hrane i izbegnete bacanje hrane.
Možda vas zanima:
MNOGI OVDE PRAVE VELIKE GREŠKE Ove namirnice morate čuvati u frižideru, u suprotnom mogu biti pogubne po zdravlje
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider.
NIKAKO U ZAMRZIVAČ: Ovih sedam namirnica ne smete pod led
Zamrzivač je idealan način da produžite vek trajanja hrane i izbegnete bacanje hrane.
Možda vas zanima:
MNOGI OVDE PRAVE VELIKE GREŠKE Ove namirnice morate čuvati u frižideru, u suprotnom mogu biti pogubne po zdravlje
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider.
NIKAKO U ZAMRZIVAČ: Ovih sedam namirnica ne smete pod led
Zamrzivač je idealan način da produžite vek trajanja hrane i izbegnete bacanje hrane.
Svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, koju je uradio Centar za unapređenje životne sredine.
Kako bi stala na put tome, EU je odlučila da na mnoge prehrambene proizvode, kao što su brašno, šećer, pirinač, kafa, kečap, senf, ukine rok trajanja, odn. na pakovanjima više neće pisati "najbolje upotrebiti do".
Profesorka fizičke hemije dr Svetlana Stanišić za Prva TV potvrdila je da je otpad od hrane globalni problem. Dodaje, da se trećina hrane u modernom svetu baca pre nego što stigne do trpeze potrošača.
- To znači da bi bilo poželjno da neke namirnice koje realno ne moraju da imaju rok trajnaja zapravo budu obeležavane drugačije, odnosno da se izostavi rok trajanja na ambalaži. To su so, šećer, beli pirinač, kafa, začini, razna alkoholna pića. Međutim, to ne znači da oni praktično nemaju rok trajanja, bez obzira na uslove u kojima se čuvaju - objašnjava prof. dr Stanišić i otkriva određene okolnosti koje utiču na njihov kvalitet.
Ističe da je važno na kojim temepraturama ćemo da ih čuvamo u našem domu.
Svakako ne bi trebalo, pogotovo tokom toplog vremena da ih držimo napolju, već je neka tamna ostava ili mesto, idealno rešenje. U suprotnom, kako ističe doktorka, može da dođe do razvoja termofilnih bakterija. To su bakterije koje su preživele proces termičke obrade.
- Ista stvar je i sa solju. So može da stoji jako dugo, ali ako primetite da počinje da vlaži, to znači da verovatno počinje da gubi jod. Jod je vrlo važna komponenta soli jer utiče na rad štitne žlezde. Zato je dobro da ga čuvate na suvom i tamnom mestu, daleko od izvora svetlosti i vlage - savetuje dr Svetlana Stanišić za kraj.
Trik iskusnih baštovana: Samo 3 struka ove biljke posadite uz paradajz, rađaće kao nikada pre!
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetočine koje napadaju paradajz, jača otpornost na biljne bolesti i povećava rod paradajza
NIKOLA ROKVIĆ Moćnu poruku doživeo kao BLAGOSLOV PATRIJARHA PAVLA, a pronašao je u bečkom liftu!
Zavet je dao 2021. godine u hramu Svetog Nektarija u Valjevu, a na put krenuo 22. aprila peške ispred Hrama Svetog Save do Egine, daleke oko 1160 km.
Neverovatno - ovo ima samo u Srbiji: Goran kupio 16 krava i napravio veselje za 300 ljudi, pop došao i osveštao mu dupke punu štalu
Srbija je poznata po svojim velikim veseljima koja traju i po nekoliko dana. Tada se uživa u društvu, muzici i ukusnoj domaćoj hrani. I dok se razlozi za veselja u srpskom narodu već dobro znaju, jedan domaćin iz ivanjičkog sela podno planine Mučanj iznenadio je sve. Naime, Goran Kurćubić kupio je 16 krava, napunio je svoju štalu do poslednjeg mesta i odlučio je to da proslavi sa svojim komšijama, prijateljima i rodbinom. Napravio je veselje za pamćenje.
Čačak dobija Muzej košarke, u toku završni radovi: Sportska legenda Radmilo Mišović poručuje - ovo je ogromna stvar za srpski sport
Grad na Moravi odavno je poznat kao grad košarke, jer su upravo u Čačku potekla neka od najvećih imena u sportu pod obručima. Sada se u samom centru grada pravi jedinstveni Muzej košarke, a u toku su završni radovi. Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet. Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen „Hol slavnih”.
MISTERIOZNI KRUGOVI Jedan je nastao nakon oluje, tu je TRAVA ZELENIJA i stalno RASTU PEČURKE
Požega - Neobična pojava u selu Zdravčići kod Požege iznenadilo je domaćicu Ljiljanu Kostić kada je na livadi u svom dvorišu ugledala krug u travi koji se samo jednom pojavio i nikako ne prolazi.
Komentari(0)