Stopića pećina na Zlatiboru sada radi do 16.30, a ulaz za decu do sedam godina je besplatan

11:00

Aktuelno 0

Najposećenija turistička atrakcija u Srbiji promenila radno vreme

stopića pećina
rina

Jedna od najvećih turističkih atrakacija u regionu, Stopića pećina na Zlatiboru, prelazi na novo radno vreme i za sve posetioce sada će biti otvorena od od 9.30 do 16.30 časova.

- Cene ulaznica su 400 dinara za odrasle, 250 dinara za decu, dok je za decu do 7 godina ulaz besplatan, kažu za RINU u TO Zlatibor.

Stopića pećina pravi je speleološki dragulj na zapadu Srbiju, nadaleko je čuvena po svom impozantnm ulazu, bigrenim kadama i pećinskom vodopadu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Od centra Zlatibora udaljena je 19 kilometara i smeštena je u ataru sela Rožanstvo.

Pećina je dobila naziv po zaseoku Stopići, a prvi podaci o njoj pojavljuju se u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine. Stopića pećina je rečna pećina, kroz nju protiče Trnavski potok.

stopića pećina rina
 

Pećina poseduje veoma impresivan ulazni otvor 35 metara širine i 18 metara visine. Ulaz u ovu pećinu nalazi se na 711 metara nadmorske visine. Dugačka je 1691,5 metara. Pećinu čini 5 celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Zaštitni znak pećine su bigrene kade (udubljenja oivičena kamenim zidovima, u kojima se nakuplja i preliva voda, stvarajući slapove), koje se svojom dubinom i veličinom izdvajaju od drugih u našoj zemlji. U rečnom kanalu pri većim vodama formira se vodopad visine 9,44 metara, koji je simbolično nazvan „Izvor života“.

ivanjičke krave

Neverovatno - ovo ima samo u Srbiji: Goran kupio 16 krava i napravio veselje za 300 ljudi, pop došao i osveštao mu dupke punu štalu

Aktuelno

12:00

13 maj, 2024

Srbija je poznata po svojim velikim veseljima koja traju i po nekoliko dana. Tada se uživa u društvu, muzici i ukusnoj domaćoj hrani. I dok se razlozi za veselja u srpskom narodu već dobro znaju, jedan domaćin iz ivanjičkog sela podno planine Mučanj iznenadio je sve. Naime, Goran Kurćubić kupio je 16 krava, napunio je svoju štalu do poslednjeg mesta i odlučio je to da proslavi sa svojim komšijama, prijateljima i rodbinom. Napravio je veselje za pamćenje.

muzej košarke

Čačak dobija Muzej košarke, u toku završni radovi: Sportska legenda Radmilo Mišović poručuje - ovo je ogromna stvar za srpski sport

Aktuelno

11:00

13 maj, 2024

Grad na Moravi odavno je poznat kao grad košarke, jer su upravo u Čačku potekla neka od najvećih imena u sportu pod obručima. Sada se u samom centru grada pravi jedinstveni Muzej košarke, a u toku su završni radovi. Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet. Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen „Hol slavnih”.

Komentari(0)

Loading