DA VAS NE PREVARE: Gume imaju ROK TRAJANjA, evo gde piše

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 0

Oznake na gumama vam govore mnogo više nego što mislite.

DA VAS NE PREVARE: Gume imaju ROK TRAJANjA, evo gde piše
Shutterstock

Svaki pneumatik ima standardizovan sistem označavanja određenih karakteristika, osim širine gazećeg sloja, tu su i maksimalna brzina, pa i datuma proizvodnje.

 

Na spoljašnjem zidu gume se nalazi datum proizvodnje. Uglavnom je u pitanju četvorocifreni broj gde prve dve cifre označavaju nedelju u kojoj je guma proizvedena, a poslednje dve cifre godinu. Svaka guma ima i rok trajanja, koji zavisi od proizvođača, ali je minimum 2 godine od datuma proizvodnje. Nakon isteka roka, guma počinje da gubi određene karakteristike.

Svaka guma ima i određenu maksimalnu brzinu. U pitanju je zapravo najveća brzina koju guma može da podnese, a da biste ustanovili koja je indeks brzine vašeg pneumatika, on je označen slovom. Najčešće se nalazi u redu gde je i veličina gume i uglavnom je na poslednjem mestu.

Slovo L - 120 km/h

Slovo M - 130 km/h
Slovo N - 140 km/h
Slovo P - 150 km/h
Slovo Q - 160 km/h
Slovo R - 170 km/h
Slovo S - 180 km/h
Slovo T - 190 km/h
Slovo U - 200 km/h
Slovo H - 210 km/h

Ako gorenavedeno primenimo na primeru ove gume, u pitanju je guma koja je proizvedena u 50. nedelji 2015. godine koja ima oznaku W, pa tako može da "podnese" brzine i do 270 km/h.

 

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading