Dobrivoje jedan od retkih odžačara u Zapadnoj Srbiji, telefoni mu se usijali pred početak grejne sezone

17:00

Aktuelno 0

Odelo im je često prljavo, ali srce čisto

odžačar
rina

Miholjsko leto ovog oktobra je u punom jeku, ali svima je jasno da zima vreba iza ćoška i čeka svojih pet minuta. Oni koje se greju na drva, odavno su spremili ogrev koji čeka da bude iskorišćen, ali osim toga potrebno je pripremiti i indvidualna ložišta za novu grejnu sezonu. Čišćenje dimnjaka svakako je imperativ, jer bez toga nema dobre vatre. Odžačaru Dobrivoju Baraliću iz dragačevskog sela Gornja Kravarica, u ovo doba godine telefoni su se tradicionalno usijali i ima pune ruke posla.

- Vole ljudi da vide odžačara, naravno da donosi sreću. Jer kad mi završimo naš deo posla i očistimo dimnjak, neće drhatati tokom duge i hladne zime, kaže kroz osmeh Dobrivoje za RINU.

odžačar rina

Ono što je najvažnije kad je u pitanju piprema za predstojeću grejnu sezonu, jeste da sa odžak očisti na vreme, a ne da se to odrađuje u poslednji čas. Tada je i samom odžačaru mnogo teže da efikasno odradi svoj deo posla.

- Moj savet kao dimničara koji se ovim poslom bavi pune dve decenije, je da se odžak očisti bar jednom pred sezonu, te da se zima dočeka sa očišćenim dimnjacima. To je moja preporuka, jer kad dođe zima i padne sneg, vrlo je teško tada čistiti dimnjake, jer su krovovi klizavi i tada je vrlo rizično raditi, ističe Dobrivoje.

odžačar rina

Na terenu, kako kaže, zatiče sve i svašta, a u kakvom će stanju biti odžak najviše zavisi od toga kakva drva se lože. Osim toga što vatra bolje gori, sa adkevatnim i redovnim čišćenjem dimnjaka maksimalno se smanjuje i opasnot od bilo kakvo požara.

Iako je veoma tražen tokom ovih jesenjih meseci, poslom odžačara bavi se sve manji broj ljudi. Mladi mahom ne žele da se penju po dimnjacima iako može pristojno i pre svega pošteno da se zaradi novac.

- Da je lako nije, ruke jesu garave, ali ono što je najvažnije u ovom poslu jeste da je obraz čist, zaključio je Dobrivoje.

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading