Prvoklasna 30, a padalica samo osam dinara po kilogramu: Berba jabuka u selima zapadne Srbije u punom jeku
Rod je dobar ali većina će otići u industriju
Plodovi u zasadu jabuka širom Zapadne Srbije pristigli su na berbu, usled loših vremenskih uslova to je jedna od retkih voćnih vrsta koja nisu pretrpela potpuna oštećenja jer u vreme prolećnog mraza i snega jabuka još nije bila procvetala. Međutim, grad koji je pogodio voćare u nekoliko navrata oštetio je plodove tako da većina ovogodišnjeg roda ne zadovoljava uslove za prvu klasu.
- Sve količine gradobitne jabuke zavšavaće uglavnom u industriji, nešto će se prebrati i plasirati na domaće tržište. Za izvoz je teško plasirati jer tamo završava samo prvoklasna roba. Za sada je najvažnije da mi oberemo jabuku i da je smestimo u skladište ili hladnjače, a gde će ona završavati to zavisi od potražnje. Na domaćem tržištu se ostvaruju niže cene, dok je na inostranom nešto bolje, sačekaćemo, jer se naša jabuka obično drži do Nove godine kada će krenuti prodaja. Što se tiče Rusije, izvoz i potražnja su opali zbog ratnjih dešavanja a šta će se dogoditi u narednom periodu to ne može niko da prognozira, rekao je za RINU voćar Sveta Stamenković iz sela Banjica kod Čačka.
Otkupna cena jabuka se već zna. Hladnjačari su počeli sa otkupom i voćarima za prvoklasnu jabuku nude 30 dinara kilogram, padalica je osam dinara. Medjutim, kako kažu voćari, to su niske cene u odnosu na prošlu godinu i sa tim se ne mogu pokriti ni troškovi koje jedan proizvodjač ima.
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
- Berba ajdareda još uvek nije počela u našem kraju, ona se očekuje za nekih desetak dana, ona je sada u fazi kada prima boju i to je praktično kvalitet. Moramo sačekati još malo, jer smo imali par kišnih dana na našoj teritoriji, oko 50 litara po metru kvadratnom je palo, što će doprineti da plodovi rastu i brže sazrevaju i dobijaju boju što im daje kvalitet i bolju prodaju, ističe Stamenković.
ZAŠTO NIKAKO NE SMETE DA DRŽITE SMRDIBUBU U RUCI: Kada se uplaši, pušta rastvor na bazi alkohola koji izaziva iritaciju
Nijedna od dve vrste smrdibuba prisutnih kod nas nije opasna po ljude i nije dokazano da prenose viruse.
Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?
Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.
Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)
Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.
BRAVO U ovom gradu najveće atrakcije i kulturno-istorijsko bogatstvo na samo par klikova
Čačak - U cilju što bolje promocije i kvalitetnijeg informisanja turista, posetilaca i gostiju o turističkoj ponudi grada i okoline, na savremen i moderan način, Turistička organizacija Čačka u toku ovog i prethodnog meseca dodelila je interaktivne table-toteme hotelskim objektima u Čačku.
DA ŽIVI SRPSKO SELO Strizovići planiraju da im roboti obavljaju posao u štali, opština će pomoći!
Gornji Milanovac - Na području opštine Gornji Milanovac veliki broj domaćinstava uspešno se bavi poljoprivredom. U teškim vremenima mnogi od njih nisu odustali od stočarstva, poput Nenada Strizovića iz sela Brđani. Da stočarstvo nije nimalo lak posao i da zahteva dosta odricanja i puno rada, ističe i sam domaćin.
Komentari(0)