Šumadinci sve što proizvedu to kupca ima, samo se plaše jedne stvari

10:00

Aktuelno 0

Obori puni, a oni zadovoljno trljaju ruke

prasići
rina

Afrička kuga svinja ove godine prouzorokovala je brojne probleme u mnogim krajevima Srbije. Međutim u Šumadiji nije bilo opasnosti i stočari koji se bave uzgojem svinja zadovoljno trljaju ruke jer prodaja ide dobro a i cena je zadovoljavajuća.

- Strašna bolest za koju nema leka ni preventive – vakcine, samo nam je ostalo da se molimo Bogu da se ne pojavi u našem domaćinstvu jer nismo sigurni odakle dolazi i koji su putevi prenošenja. Meni su trenutno puni obori, trudim se da koliko je u mojoj moći sprečim mogućnost ulaska bolesti. Ne dolaze na imanje životinje sa strane, ne odvozim prasiće po pijacima jer u slučaju da se ne prodaju ne bih smeo da ih vratim na imanje. Mislim da su velika opasnost i potencijalni prenosioci nakupci i preprodavci koji kupuju po celoj Srbiji i prodaju gde god im se ukaže prilika. Ako ima volje lako je rešiti taj problem, inspekcija veoma lako može ustanoviti da li oni koji prodaju prasiće imaju krmače - kaže za RINU Dragan Jovanović iz sela Zagorica nadomak Topole.

Ovaj domaćin ističe da će zbog eutanazije svinja i smanjene ponude na tržištu cena ove jeseni dodatno skočiti, što je kako kaže za kućni budžet veliki trošak.

- Po svim procenama ova situacija će uticati na skok cene svinja koja je ako ćemo pošteno i sada previsoka gledano iz pozicije kupca. Ovo je veliki problem kako za nas odgajivače tako i za državu - naglašava Jovanović.

Inače, afrička kuga svinja je jako smrtonosna i vrlo lako se širi tako da je higijena objekta, dezo barijere objekta, nešto što je od presudnog značaja.

Despotovica

STREPELI OD POPLAVA U ovom gradu se uređuje korito reke i staze za šetnju

Aktuelno

16:00

16 maj, 2024

Gornji Milanovac - Reka Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac u prošlosti je stanovnicima zadavala velike probleme, naročito usled priliva bujičnih voda sa Rudnika kada je neretko dolazilo do njenog izlivanja. Ružne slike poplava iz ovog dela Srbije konačno će postati prošlost jer je u planu potpuno uređenje rećnog korita, izgradnja dva brane na ulazu u Gornji Milanovac koje će maksimano smanjiti svaki rizik od poplava u budućnosti.

Malina

ZA BERBU CRVENOG ZLATA Oglasi za dnevnice od 4.000 dinara, smeštaj i hrana obezbeđeni! (FOTO)

Aktuelno

20:00

15 maj, 2024

Ivanjica - Iako se o otkupnoj ceni ali i rodu crvenog zlata u Srbiji još uvek polemiše, malinari ivanjičkog kraja su bez obzira na sve teškoće, već počeli da traže radnike. Oglasi za beračima već su preplavili društvene mreže i lokalne portale. Pronaći adekvatnu radnu snagu već godinama unazad nije nimalo lako, iako za nepunih mesec dana rada mogu dobro da zarade.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading