MNOGI NE ZNAJU KOLIKU GREŠKU PRAVE Ove namirnice često čuvamo u frižideru, a to zapravo nije ispravno
U nastavku vam predstavljamo namirnice koje nikada ne smemo da držimo u frižideru.
Hlađenje nekih namirnica može da promeni njihov ukus, da smanji njihov nutritivni kvalitet ili da ubrza njihov proces kvarenja.
U nastavku vam predstavljamo namirnice koje nikada ne smemo da držimo u frižideru:
Možda vas zanima:
Vatrogasac upozorava: Ove 4 stvari nikada ne držite na frižideru, mogu biti veoma opasne
Da li držite kutije od hrane, kuhinjske aparate koje trenutno ne koristite ili neke sitnice na vrhu frižidera? Stručnjaci za bezbednost doma kažu da je to opasno, evo i zbog čega.
MNOGI OVDE PRAVE VELIKE GREŠKE Ove namirnice morate čuvati u frižideru, u suprotnom mogu biti pogubne po zdravlje
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider.
Možda vas zanima:
Vatrogasac upozorava: Ove 4 stvari nikada ne držite na frižideru, mogu biti veoma opasne
Da li držite kutije od hrane, kuhinjske aparate koje trenutno ne koristite ili neke sitnice na vrhu frižidera? Stručnjaci za bezbednost doma kažu da je to opasno, evo i zbog čega.
MNOGI OVDE PRAVE VELIKE GREŠKE Ove namirnice morate čuvati u frižideru, u suprotnom mogu biti pogubne po zdravlje
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider.
Možda vas zanima:
Vatrogasac upozorava: Ove 4 stvari nikada ne držite na frižideru, mogu biti veoma opasne
Da li držite kutije od hrane, kuhinjske aparate koje trenutno ne koristite ili neke sitnice na vrhu frižidera? Stručnjaci za bezbednost doma kažu da je to opasno, evo i zbog čega.
MNOGI OVDE PRAVE VELIKE GREŠKE Ove namirnice morate čuvati u frižideru, u suprotnom mogu biti pogubne po zdravlje
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider.
Hleb
Ako ga držite u frižideru, on se brže suši. I na kraju jedete suvi hleb. Umesto toga, držite ono što ćete jesti u roku od četiri dana na sobnoj temperaturi, a ostatak zamrznite.
Krompir
Hlađenje negativno utiče na ukus krompira, pa ga je najbolje čuvati u papirnim kesama. Zapamtite, plastične kese obezbeđuju vlagu i ubrzavaju proces propadanja.
Voće poput…
Avokado, jabuke, banane, citrusi, bobičasto voće, breskve, kajsije i nektarine treba čuvati van frižidera. Hlađenje ovog voća će dovesti do gubitka ukusa i teksture. Međutim, možete da ohladite ovo voće 30 minuta pre jela ako želite lepši zalogaj.
Pomorandžu, limun i limetu čuvajte na sobnoj temperaturi na kuhinjskom pultu. Samo pazite da ne budu previše blizu.
Takođe, ne čuvajte nezreo avokado u frižideru, ali već zreo ili isečen avokado može da se ohladi.
Crni luk
Najbolji način za čuvanje luka je u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu, dalje od krompira. Krompir ima tendenciju da oslobađa vlagu koja će ubrzati truljenje luka.
Paradajz
Paradajz gubi ukus i postaje kašast kada se čuva u frižideru. Međutim, da bi paradajz brže sazreo, čuvajte ga van frižidera u papirnoj kesi. Kada sazre, trajaće oko tri dana.
Kečap, soja sos
Zahvaljujući sirćetu i konzervansima, kečap i soja sos će biti sasvim u redu bez hlađenja, čak i nakon što su otvoreni.
Žitarice
Vaše jutarnje žitarice će biti sasvim u redu i van frižidera.
Ulja
Skoro sva ulja su bezbedna za skladištenje na sobnoj temperaturi. Ako ulje ima manji sadržaj zasićenih masti, kao što je šafranovo ili suncokretovo, imaće koristi od čuvanja na hladnom, pa ga čuvajte u tamnom ormariću ili na vratima frižidera. Jedina ulja koja morate da čuvate u frižideru su ulja na bazi orašastih plodova.
Kafa
Svi znate ovo. Kafa je najbolja kada se čuva u hermetički zatvorenoj posudi. U stvari, hlađenje kondenzuje kafu i smanjuje njen ukus.
Kiseli krastavčići
Sa visokim sadržajem konzervansa, kiseli krastavci će ostati sveži van frižidera. Čuvajte ga na otvorenom prostoru, tako da se vazduh može kretati oko njega.
Dinja
Jednom ohlađena, ima tendenciju da se razgrađuje i postane zrnasta. Da bi aroma ostala netaknuta, dinje treba čuvati na sobnoj temperaturi. Međutim, nakon sečenja, dinju treba čuvati u frižideru tri do četiri dana.
Med
Hlađenje će uzrokovati da se slatki med stvrdne. Zato ga treba čuvati na sobnoj temperaturi i van direktne sunčeve svetlosti.
Koštunjavo voće
Koštunjavo voće poput breskve, trešnje i šljive nisu baš dobri prijatelji sa frižiderom, pa je najbolje da ih držite po strani u kuhinji dok ne sazre i budu spremni za jelo.
Beli luk
Hlađenje smanjuje ukus belog luka i utiče na njegov životni vek. Rashlađeno okruženje zapravo može izazvati razvoj buđi. Čuvajte beli luk u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu.
Začini
Mleveni začini ne zahtevaju nikakvo hlađenje.
Orašasti plodovi i suvo voće
Nema potrebe da ih hladite. Orašasti plodovi će bi sasvim dobro i na hladnom, tamnom mestu.
Paprike
Bilo da su crvene, zelene, žute, pa čak i čili paprike, biće sasvim u redu bez ikakvog hlađenja. Čuvajte ih u papirnoj kesi na hladnom mestu.
DANAS JE SVETI ATANASIJE: Evo šta znači ako na taj dan ZAGRMI, Srbi veruju da 1 običaj obavezno treba ISPOŠTOVATI
Postoje razni običaji koji se vezuju za praznik Svetog Atanasija, ali je 1 najvažniji.
PROČITAJTE KAKO Dečak svom selu "doneo" asfaltni put nakon 30 godina!
Prijepolje – Nakon više od trideset godina, meštani prijepoljksog sela Goločevine konačno su dobili asfalt. Dečaku Strahinji, učeniku 7. razreda asflat je obećao lično predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i to obećanje je ispunio.
OPREZ U PRIRODI Evo kako se Sabahudin susreo sa OGROMNIM POSKOKOM!
Sjenica - Na putu ka vidikovcu na Uvcu turistički vodič Sabahudin Abdagić, poznatiji kao Pešterski rendžer, ugledao je ogromnog poskoka u neposrednoj blizini i ceo taj susret snimio svojim mobilnim telefonom.
ODLIČNE VESTI ZA RODITELJE Ovo mesto dobija preko potreban VRTIĆ!
Čačak - Posle sela Zablaće, još jedan vrtić se gradi na teritoriji grada Čačka i to u Trbušanima, a prema najavama gradonačelnika radovi počinju na leto. Novi vrtić, u kome će biti mesta za oko 80 dece, nalaziće se pored objekta isturenog odeljenja OŠ “Tanasko Rajić“ u Trbušanima, čija je rekonstrukcija u toku.
Trik iskusnih baštovana: Samo 3 struka ove biljke posadite uz paradajz, rađaće kao nikada pre!
Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetočine koje napadaju paradajz, jača otpornost na biljne bolesti i povećava rod paradajza
Komentari(0)