Visok je i snažan, bere po 60 kilograma malina dnevno: Nauvin iz Indije bere crveno zlato u selu Trešnjevica kod Arilja, brzo je postao omiljen i atrakcija među meštanima (FOTO)

18:00

Aktuelno 0

Berba malina u prestonici crvenog zlata je u puno jeku i dok su mnogi domaćini imali problem da pronađu radnu snagu u selu Trešnjevica imaju posebnog radnika, Indijca Nauvina Komara koji je vrlo brzo postao prava atrakcija među tamošnjim meštanima.

maline
Rina

- Pre šest meseci sam došao u Srbiju. Po struci sam krojač, pa sam pronašao posao u jednoj ailjskoj šiari. Sada kad je krenula sezona malina moj prijatelj Đorđe mi je predložio da dođem u berbu, da se družim sa ljudima, ali i zaradim koji dinar. Tako je počelo, a sada sam baš zadovolja. Ljudi su me odlično prihvatili, puno se šalimo i radimo sa osmehom, kaže za RINU Nauvin iz Indije. 

Iako nikad ranije u životu nije brao maline, niti čak ušao u neku od plantaža ovaj neobični berač se odlično našao u srpskim rudnicima crvenog zlata. Domaćin Đorđe mu je sve objasnio, a on kako kažu kolege brači, sve naučio iz prve. 

- Posao u malinjaku jeste naporan, ali dnevnica od 4.000 dinara je odlična tako da nema odustajanja dok se sve ne obere. U Indiji nema ovg voća, već samo plantaže čaja, a to još teži posaood branja malina, dodao je ovaj Indijac. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako se slabije razumeju, kolege berači su g odlično prihvatili, pa uvek uspeju da ponađu zajednčki jezik, popričaju i našale se sa Nauvinom. Iako dolazi iz daleke zemlje, brzo je shvatio srpski humor i šale na obostrani račun. 

- On je divan dečko, mlad i sposoban. Lepo vaspitan i druželjubiv, zaista smo svi oduševljeni sa njim. Sve što smo mu rekli u samom početku brzo je savladao i postao odličan berač, jedan od naboljih kod nas. Može da nabere od 50 do 60 kilograma malina dnevno. On ima čak i odlične predispozicije za branje ovog voća, visok je snažan alii okretan ništa mu ne pada teško, kaže Đorđe Lazović, malinar na čiji poziv je Nauvin i stigao u berbu. 

Ono jedino po čemu se razlikuje ovaj Indijac od ostalih berača jeste ishrana, a kako je zaista dobar i vredan, domaćini se trude da mu udovolje. 

- Ne jede meso, mahom ruča jela od pirinča. Ne pije ovu našu domaću kuvanu kafu, već ima svoju indijsku koju kuva. Sve to poštujemo i razumemo, jer dečko dolazi sa drugog kraja sveta, naglašava Đorđe. 

Nismo uspeli da saznamo jedino da li je Nauvin zauzet u ljubavnom smislu, ili bi možda mogao da postane i srpski zet, kad su ga Ariljci već tako lepo prihvatili.

 

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Despotovica

STREPELI OD POPLAVA U ovom gradu se uređuje korito reke i staze za šetnju

Aktuelno

16:00

16 maj, 2024

Gornji Milanovac - Reka Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac u prošlosti je stanovnicima zadavala velike probleme, naročito usled priliva bujičnih voda sa Rudnika kada je neretko dolazilo do njenog izlivanja. Ružne slike poplava iz ovog dela Srbije konačno će postati prošlost jer je u planu potpuno uređenje rećnog korita, izgradnja dva brane na ulazu u Gornji Milanovac koje će maksimano smanjiti svaki rizik od poplava u budućnosti.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading