Mali genije iz Gornje Trepče: Nikola svakog vikenda iz grada dolazi u selo i sa dedom pravi makete od kojih zastaje dah (FOTO)

11:00

Aktuelno 1

Dok većina njegovih vršnjaka slobodno vreme provodi na društvenim mrežama ili igrajući video igrice, jedanaestogodišnji Nikola Lazović pokazuje da ipak može i drugačije. Iako odrasta u Kragujevcu, svaki vikend koristi da dođe kod dede u selo Gornja Trepča i njih dvojica zajedno stvaraju magiju.

Mali genije iz Gornje Trepče: Nikola svakog vikenda iz grada dolazi u selo i sa dedom pravi makete od kojih zastaje dah (FOTO)
Rina

Doduše, ovde je dečak glavni majstor, a deka njegov pomoćnik. Inspirisan poljoprivredom, svojim znanjem uspeo je da od lepka, plastičnih elementa i lima napravi mnoge funkcionalne makete poljoprivrednih mašina i vozova.

- Prvi traktor od koga sam počeo je IMT 542, izgledao je kao kutija na kojoj su stavljeni točkovi. Sada kada sam se izveštio to izgleda dosta bolje i modernije. Pravim traktore koji izgledaju kao pravi i koji na sebi imaju funkcionalna kvačila, mogu pomoću menjača da se menjuju brzine, okreće volan i poluga za poljoprivredne mašine se podiže. To nije sve, na svakoj mašini postoji i reduktor koji ako se zaglavi u nekom mestu, pale se sve četiri vuče, kao i kočnice, kazao je Nikola za ageniju RINA.

Medjutim, njegovoj radoznalosti tu nije bilo kraja, maketu starog voza koji je krstario bivšom SFRJ napravio je za nekoliko dana.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Morao sam osam puta da idem da se vozim u toj lokomotivi, kako bi snimio svaki detalj na njoj, a zatom sam ja u svojoj maloj radionici je napravio. Napravio sam i jedan voz iz Drugog svetskog rata, nakon što sam odgledao film "Dara iz Jasenovca". U svemu mi pomaže i deda koji je u ovom slučaju šegrt bez koga ne mogu sve to tako brzo odraditi, dodao je ovaj maštoviti dečak.

Mali genije iz Gornje Trepče: Nikola svakog vikenda iz grada dolazi u selo i sa dedom pravi makete od kojih zastaje dah (FOTO) Rina
 

Dodaje da još ima mnogo ideja, koja zajedno sa svojim dedom želi da realizuje i poručuje svim vršnjacima da je mnogo pametnije vreme provesti u prirodi i u igri, nego za računarom u igranju igrica.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu, a tu je i TikTok.

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(1)

Loading
goran

11.05.2023 18:59

bravo za dedu.radi odlican posao.od tog deteta bice prvo dobar covek a onda i sigurno neki strucnjak