DANAS JE MALI VASKRS ILI TOMINA NEDELJA I OTVORENA SU VRATA RAJA Šta se valja ispoštovati od narodnih običaja na današnji dan?

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

U nekim mestima se danas proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svetlih dana.

DANAS JE MALI VASKRS ILI TOMINA NEDELJA I OTVORENA SU VRATA RAJA Šta se valja ispoštovati od narodnih običaja na današnji dan?
Shutterstock

Na današnji dan završava se tzv. Svetla nedelja, prvih sedam dana po Uskrsu. Ovi dani imaju posebno mesto u srpskom narodnom verovanju i za njih se vezuje mnoštvo običaja. Današnji dan, nedelja, poznat je i kao „Mali Uskrs“.

Nedelja po Vaskrsu zove se još i Svetla, Bela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima. Naročito je bio sumnjičav „neverni Toma“, pa je Isus, po verovanju na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol poverovao u Hristovo vaskrsnuće.

U narodu je ova nedelja poznata i kao vodena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Valja se“ da mladići i devojke izađu na potoke i reke, prskaju se i bacaju u vodu cvetne vence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

U nekim mestima se danas proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svetlih dana.

Ponegde se do danas čuvaju crvena uskršnja jaja i danas se daju deci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“.

Od Tomine nedelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote.

Na dan posle Tomine nedelje, u Pobusani ponedeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Zbog toga u nekim delovima zemlje danas farbaju jaja koja će prvo dati deci da pojedu, u čast života i zdravlja, a ostatak će sutra odneti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi „počaste“ i obraduju Hristovom vaskrsenju.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(0)

Loading