NA DANAŠNJI DAN SRUŠEN "ŽEŽELJEV MOST" Time je prekinuta i najkraća železnička veza između zemalja centralne i severne Evrope s Bliskim istokom (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Aktuelno 1

Na današnji dan 1999. godine avijacija NATO srušila je drumsko-železnički "Žeželjev most", već oštećen u tri napada prethodnih dana.

NA DANAŠNJI DAN SRUŠEN "ŽEŽELJEV MOST" Time je prekinuta i najkraća železnička veza između zemalja centralne i severne Evrope s Bliskim istokom (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Time je Novi Sad ostao i bez poslednjeg od tri mosta na Dunavu, a uništenjem tog monumentalnog mosta - životnog dela arhitekte Branka Žeželja, puštenog u saobraćaj u oktobru 1961. - prekinuta je i najkraća železnička veza između zemalja centralne i severne Evrope s Bliskim istokom. 

Žeželjev most je bio železničko-drumski betonsko lučni most na Dunavu u Novom Sadu. Ukupna dužina mu je bila 377 metara. Postajao od 1961. godine do NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Povezivao je Novi Sad i Petrovaradin.

Lukovi mosta postali su jedna od vizura Novog Sada. Preko njega je išla međunarodna pruga, kao i tranzitni put kroz Novi Sad. Njegovim rušenjem za kratko su presečeni ovi putevi. Nekoliko egzibicionista je vozilo automobil ili motocikl preko lukova ovog mosta, kao atrakciju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Most je gađan 12 puta. 23. aprila 1999. godine sa više direktnih pogodaka, most je konačno srušen. Tada je presečen železnički saobraćaj između Subotice i Beograda.

Poštanska marka izdata 1999. godine u seriji “Posledice NATO bombardovanja” prikazuje oštećeni Žeželjev most.

Izvor: rtv.rs, dnevno.rs

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(1)

Loading
Dejan

26.04.2022 07:59

Srušen najlepši most u Srbiji ikada i na njegovo mesto podigli ovog gvozdenog monstruma.