ČIST VAZDUH VIŠE NEĆE BITI LUKSUZ Aerozagađanje u ovom srpskom gradu smanjiće se za čak 70 odsto! (FOTO/VIDEO)

Jelena Vamović

12:13

Aktuelno 0

Opština Kosjerić ima veliki problem sa aerozagađenjem, posebno tokom grejne sezone.

ČIST VAZDUH VIŠE NEĆE BITI LUKSUZ Aerozagađanje u ovom srpskom gradu smanjiće se za čak 70 odsto! (FOTO/VIDEO)
rina.rs

 

Ovo je mesto gde se i pre epidemije korona virusa disalo sa maskama na licu, a beleži se i veliki broj respiratornih oboljenja kod dece. U cilju rešavanja velikog ekološkog problema u martu ove godine potpisan je ugovor za realizaciju projekta kroz koji će Gradska toplana sa mazuta biti prebačena na gas. Opština Kosjerić će za ovu namenu iz državnog budzeta dobiti 50 miliona dinara, a kako teče realizacija izuzetno važnog projekta na terenu je proverila i ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović.

rina.rs

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„U toku su završni radovi na rekonstrukciji gradske toplane koja će u potpunosti biti prebačena sa mazuta na naftni gas, a u sledećoj godini očekuje se i proširenje kapaciteta. Ovo je projekat od izuzetne važnosti, jer će se na ovaj način pospešiti rešavanje dugogodišnjeg ekološkog problema u opštini Kojserić. Čitava gradska kotlarnica je bila u jako lošem stanju, dotrajala a sada će biti izvršena njena konverzija na gas. U planu je da budu priključene javne ustanove i škole, a sve u cilju smanjivanja aerozagađenja“, rekla je za RINU ministarka Vujović.

Individualna ložišta takođe su jedan od faktora zagađenja vazduha u Kosjeriću. Raspisan je konkurs da i domaćinstva uz saradnju sa lokalnom samoupravom zamene individualna ložišta na ekološki prihvatljiviji energent. Ministarka je prilikom posete Kosjeriću obišla građane koji su učestvovali na Javnom pozivu za sufinansiranje. Njima je odobrena subvencija od 70% vrednosti kotla.

rina.rs

 

„Ključne ekološke stavke na kojima radi Vlada RS jesu kvalitet vazduha, prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom. Pohvalila bih opštinsko rukovodstvo Kosjerići, koje je brzo reagovalo na naše konkurse i prijavilo projekte, nakon čije realizacije vazduh u Kosjeriću će biti 70 odsto čistiji“, istakla je Vujovićeva.

rina.rs

 

Predsednik opštine Kosjerić, Žarko Đokić, ističe da je realizacija ovih ključnih projekata od izuzetnog značaja za građane, ali i da se na ovome neće stati.

rina.rs

 

„Radimo u cilju reševanja svih ekoloških problema na teritoriji opštine Kosjerić. Mnogo nam znači podrška resornog ministarstva. Realizuje se projekat ozelenjavanje zelenih površina, a pristupiće se rešavanju problema zagađenog zemljišta. Obezbeđivanje uslova za kvalitetan život građana, uvek su bili i biće naš prioritet“, naglasio je Đokić.
Još jedan od projekata koje finansira Ministarstvo zaštite životne sredine u Kosjeriću jeste pošumljavanje, pa je ministarka zajedno sa KJP „Elan“ učestvovala u završnoj fazi ozelenjavanja javnih površina.

 

(Izvor: Rina.rs)

srpkinja sa zastavom

SRPKINJE MEĐU VIŠIM: Koja je prosečna visina žena u Evropi

Aktuelno

15:00

7 maj, 2024

Kao i cela planeta, tako je i Evropa tokom godina pretrpela značajne transformacije. Zahvaljujući novom tehnološkom napretku, evropski način života postao je zdraviji, što je jedan od ključnih faktora koji doprinose značajnom povećanju prosečne visine (pogotovo žena) u Evropi tokom prošlog veka.

Komentari(0)

Loading