BROD KOJI JE ZAPOČEO PRVI SVETSKI RAT Svetska kulturna baština u Srbiji sačuvana od zaborava, plovio je pod četiri zastave!

J. K.

16:45

Zanimljivosti 0

Brod sa koga je ispaljen prvi hitac u Prvom svetskom ratu postao je muzej na otvorenom i nalayi se na reci Savi.

BROD KOJI JE ZAPOČEO PRVI SVETSKI RAT  Svetska kulturna baština u Srbiji sačuvana od zaborava, plovio je pod četiri zastave!
Printscreen

 

Ne znamo da li je svoje prvo ime dobio po Bodrogu kraju Dunava, staroj tvrđavi i središtu Bodroške županije kojoj je pripadala današnja Severna Bačka, ili (verovatnije) po reci Bodrog, severnoj pritoci Tise, ali je  pre 104 godine, 28. jula 1914, noćnim napadom oklopljenog austrougarskog rečnog monitora “Bodrog” počeo je Prvi svetski rat.

Bodrog” je poveo desant Dunavske flote na Beograd, ali je konvoj dočekan žestokom vatrom branilaca grada, pa su, u znak odmazde, oko 23 časa sa “Bodroga” ispaljene granate po Dorćolu i Savamali, koje su odnele i prve civilne žrtve u ovom ratu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Monitor “Bodrog” je sagrađen 1903, a u sastavu austro-ugarske rečne flotile zaplovio je naredne 1904. godine. Bio je dug 57,7 metara, a širok do devet i po metara, gaz mu je bio 1,2 metra, tonaža 440 tona i imao je posadu od 86 mornara i oficira. Domet njegova četiri topa i haubice bio je od šest do deset kilometara. Oklop broda bio je debeo 40 milimetara, njegovi motori imali su 1.400 konjskih snaga i ravijao je maksimalnu brzinu od 13 čvorova (24 km/h). Do zime 1914/15. g. brod je učestvovao u operacijama protiv Srbije.

Printscreen
 

 

Brod svedoči i o pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu, jer predstavlja ratni plen Vojske Kraljevine Srbije iz 1918. godine. Brod je potopljen 1918, dve godine kasnije je izvađen, preuređen i pod imenom Sava uvršten u mornaricu Kraljevine, Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Kraljevine Jugoslavije).

Printscreen
 

 

Tokom Drugog svetskog rata potopljen je još dva puta. Izvađen je 1952. godine, remontovan i još jednom uvršten u rečnu flotilu nove države. Iz vojne upotrebe povučen je 1959. godine.

Printscreen
 

 

Tokom 2018/19. g. u apatinskom brodogradilištu brod je temeljno obnovljen, posle čega je vraćen u Beograd, pa se može očekivati da u dogledno vreme bude zaista pretvoren u ratni muzej.

Printscreen
 

 

"Sava", odnosno "Bodrog" spada u najstarije i najređe brodove koji se mogu naći u Evropi. Prvi put je zaplovio u Budimpešti, davne 1904. godine, a poznat je i po tome što je plovio pod četiri zastave. Tri puta je potapan.

Printscreen
 

 

Komentari(0)

Loading