TOMINE PESME Mnoge su posvećene stvarnim ženama, jedna krije PRETUŽNU priču iz njegovog života

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Mnoge od Tominih pesama su posvećene stvarnim ženama iz njegovog života. Pesma “Buket belih ruža” Tome Zdravkovića možda nije najveći hit ovog čuvenog pevača, ali njeni stihovi kriju jednu od najtužnijih priča.

toma zdravković
Printscreen/Youtube

Ova pesma je napisana za jednu Slavicu, devojku sa plavom kosom i plavim očima, u koju je Toma bio smrtno zaljubljen. Nažalost, njen život je prerano ugašen kada joj je bilo samo 20 godina.

Sve je počelo kada je Toma pevao u tuzlanskom hotelu “Bristol” i ugledao vitku plavušu Slavicu. Trenutno se zaljubio i maštao je da je odvede pred oltar i provede ceo život s njom.

Međutim, sudbina je imala drugačiji plan. Toma i Slavica su uplovili u vezu koja je bila burna, svađali su se i raskidali, iako su gajili snažna osećanja jedno prema drugom. Raskinuli su i Toma je uspeo da nastavi dalje. Jednoga dana je Toma dobio telegram da je Slavica na samrtnoj postelji. Nažalost, Slavica je preminula u Sarajevu, Toma nije stigao da je vidi poslednji put iako ga je ona zvala da se oproste. 

Njena smrt je ostavila dubok ožiljak na srcu našeg slavnog pevača, a nekoliko meseci kasnije je nastala pesma “Buket belih ruža” koju je Toma posvetio upravo njoj.

Toma je ovu pesmu prvi i jedini put javno izveo u Travniku, gde je Slavica sahranjena. Sala je plakala zajedno s njim, a to nije bio običan koncert, već emotivni oproštaj sa Slavicom.

Pesmu “Danka” Zdravković je posvetio čuvenoj spikerki Danki Novović u koju se zagledao na jednom od svojih koncerata. Bila je to platonska ljubav, a Danka se u prvo vreme i ljutila na Tomu, da bi kasnije bila ponosna na to što joj je posvetio pesmu.

Pesma “Za Ljiljanu” posvećena je glumici Ljiljani Blagojević. Nakon što su zajedno snimali seriju “Doktorka na selu” i Ljiljana se svidela pevaču. Toma je Ljiljani napisao pesmu, a ona je pričala da joj je zbog toga bilo veoma neprijatno.

Nije puno poznato da je Toma pesmu “O, ciganko moja” posvetio koleginici Esmi Redžepovoj koja je stalno isticala da je na to ponosna.

Toma se ženio četiri puta, a jednu pesmu je posvetio i bivšoj supruzi. U pitanju je Nada Radanović kojoj je i napisao pesmu “Nado, Nado”. Kako je kasnije pričao njegov brat Novica, rastanak sa njom mu je teško pao i tada tugu je lečio u alkoholu i danima nije izlazio iz kuće.

Stihovi ovih pesama žive sećanje na ljude čiji su životi utkani u njih i duboko su dirnuli mnoge duše, kako tada, tako i danas.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading