NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE SVETOZAR MILETIĆ Najuticajniji srpski političar u Austro-Ugarskoj i najpoznatiji gradonačelnik Novog Sada

M. M.

13:00

Zanimljivosti 0

Svetozar Miletić je rođen u Mošorinu, Šajkaška (Bačka) 22. februara 1826. godine, kao najstariji od sedmoro dece, u siromašnoj porodici.

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE SVETOZAR MILETIĆ Najuticajniji srpski političar u Austro-Ugarskoj i najpoznatiji gradonačelnik Novog Sada
Printscreen

Dana 20. marta 1861. godine postaje gradonačelnik Novog Sada, najmlađi u istoriji grada. Prvi saradnici u Magistratu bili su mu Aleksandar Sandić, Jovan Jovanović Zmaj i Jaša Ignjatović. Kao gradonačelnik, Miletić proglašava srpski jezik zvaničnim, ukida nemačku realku, a zalaže se za podizanje zdanja Gradske kuće u srpskom delu Novog Sada.

Iako je imao apsolutnu podršku Magistrata, ugarska vlada ga suspenduje sa ovog mesta. Iste godine priređuje proslavu 100. godišnjice Save Tekelije, sa izrazito antiaustrijskim karakterom. Te godine on je i predsednik Srpske čitaonice, kada se pod njenim okriljem osniva Srpsko narodno pozorište. Po drugi put je biran za gradonačelnika 1867. godine, ali kao i prvog puta to je trajalo kratko, (do smenjivanja) tek godinu dana.

Svetozar Miletić je od 1861. godine počasni član Matice srpske. Godine 1864, Miletić je veoma angažovan i kod preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad. Postaje te 1864. godine Svetozar član matičinog Književnog odeljenja, pa ubrzo i njen potpredsednik.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Miletić je poslanik i na ugarskom i na hrvatskom saboru, jedan je od organizatora prve skupštine Ujedinjene omladine srpske – prve svesrpske političke organizacije, a kasnije će se angažovati i na osnivanju Družine za oslobođenje i ujedinjenje srpsko.

Od maja 1867. ponovo je na čelu novosadskog Magistrata, a tada su mu najbliži saradnici Laza Kostić i Kosta Trifković. Miletić je ponovo u borbi sa ugarskim vlastima. U vreme ovog mandata, njegovom zaslugom, boje srpske trobojke postaju zvanične boje grada Novog Sada, a kako je nastavio sa naporima da Gradsku kuću podigne u srpskom kraju i postao ozbiljna smetnja vlastima, suspendovan je posle godinu dana, a ubrzo i uhapšen i na jednom montiranom procesu osuđen na godinu dana zatvora.

Umro je u Vršcu, 4. februara 1901. godine u 75. godini života, a sahranjen na Uspenskom groblju u Novom Sadu. U Novom Sadu na Trgu slobode ispred Gradske kuće je 1939. godine otkriven spomenik Svetozaru Miletiću, koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Na tadašnjem Trgu oslobođenja je održana velika svečanost uz prisustvo visokih zvanica, brojnih delegacija i građana.

 

U 2020. je snimljen film o životu Svetozara Miletića ”Ime naroda”, u režiji Darka Bajića.

 

 

 

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading