IMA ČAK 29 SLOVA Znate li koja je najduža reč u srpskom jeziku?

J. K.

20:01

Zanimljivosti 0

Da li ste nekad imali prilike da iskoristite najdužu srpsku reč?

IMA ČAK 29 SLOVA Znate li koja je najduža reč u srpskom jeziku?
Shutterstock

 

Poznato je da skandinavski jezici obiluju složenicama, pa stoga nije ni čudo da obaraju rekorde u najdužim rečima. Međutim, da li ste se nekada zapitali koja je najduža reč u srpskom jeziku?

Odgovor na "prvu loptu" mnogih verovatno bi bio otorinolaringologija, reč od 20 slova.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ipak, mnogi izvori izdvajaju dve reči kao najduže — prestolonaslednikovica, koja ima 22 slova i antisamoupravnosocijalistički od 29 slova.

Rekorde u sastavljanju najdužih reči postavili su stanovnici zemalja Skandinavije.

Tako, na primer, švedska reč "sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad" znači "zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija".

Holanđani koriste reč "kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden" da označe pripreme za dečiji festival, odnosno dečiji karneval.

Veoma komplikovanu reč za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi "speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode".

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLERKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading