U PLANU NIZ NOVIH PROJEKATA Ovčarsko-kablarska klisura postaje prava oaza

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Vlada Srbije i Međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, koju predvodi Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, trenutno sprovode niz projekata u oblasti infrastrukture, turizma i ekologije u ovom zaštićenom području.

ovčarsko kablarska klisura
Foto: Rina

 

Nedavno je kompanija "Energoinvest" objavila video sa idejnim rešenjem kako će Ovčarsko-kablarska klisura izgledati kada se završe svi planirani radovi i projekti.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, istakao je da će ovaj region, koji je decenijama bio zapostavljen i nije doživeo značajna ulaganja u poslednjih 60 godina, postati prirodna oaza za turiste različitih profila - od avanturista do ljubitelja zdravstvenog i duhovnog turizma.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On je podseio na projekte koji su u prethodnom periodu realizovani na ovom području.

  • Amfiteatar, trg i park Ovčar banje;
  • Pristanište na jezeru Međuvršje;
  • Rekonstrukcija železničke stanice Ovčar banja;
  • Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga – 1,5 km;
  • Čišćenje trave i trske na jezeru Međuvršje – izvučeno preko 600 tona raznog otpada;
  • Prirodnjački centar u Ovčar banji (postao glavna stanica školama i akademcima iz prirodnih nauka);
  • Parking manastira Blagoveštenje u Ovčar banji, i započeta priprema i projektovanje mnogih drugih projekata, s obzirom da postoji mnogo nagomilanih problema koje fazno ali najbrže moguće rešavamo.

– Pozivamo sve sugrađane da učestvuju u daljem razvoju Ovčarsko-kablarske klisure, da otvore poljoprivredna gazdinstva, etno sela, da pokrenu proizvodnju čuvenih proizvoda sa Kablara i Ovčara, da iskoriste momentum ulaganja države, vrate se u svoj kraj i da tu grade budućnost. Ovčarsko-kablarsku klisuru od tranzitnog područja moramo pretvoriti u oazu za uživanje u prirodi – zaključio je Todorović.

U PLANU NIZ NOVIH PROJEKATA Ovčarsko-kablarska klisura postaje prava oaza Foto: Rina
 

Podsticajna sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2023. godini dobilo je šest opština i gradova, među kojima je i Čačak. Sredstva su ugovorom predviđena za projekte unapređenje stanja u zaštićenim područjima, čime će se nastaviti projekat revitalizacije Ovčar Banje.

Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak u razgovoru za otkrio je detalje planova za sledeću godinu, ali i kako će autu-put pomoći daljem razvoju ovog važnog privrednog centra.

- Ovčarsko-kablarska klisura je zaštićena kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro od izuzetnog značaja svrstano u I kategoriju. Odlikuje se prepoznatljivim meandrima Zapadne Morave, jezerom Međuvršje, planinama Ovčar i Kablar, izvorima termo-mineralne vode Ovčar Banje i grupom od 10 manastira, smeštenim na relativno malom rastojanju.

Ovde postoje dobri uslovi za razne vidove rekreacije pre svega zahvaljujući prirodnim faktorima koji su prilagođeni za ovaj vid aktivnosti. Ovčarsko-kablarske klisura je idealno područje za cikloturizam, sportski ribolov, alpinizam, planinarenje, splavarenje, foto safari.

Još jedna posećena prirodna atrakcija ovog predela je i Banjski potok u Ovčar Banji. Uređeno novo pristanište na jezeru Međuvršje je mesto sa koga kreću katamarani u krstarenje klisurom, a novootvoreni Prirodnjački centar u Ovčar Banji, na jednom mestu objedinjuje kompletnu ponudu ovog predela, njegove priorodne vrednosti i istorijsko nasleđe.

Još 20 miliona dinara za revitalizaciju Ovčar Banje


Za realizaciju projekta Uređenje Predela izuzetnih odlika "Ovčarsko – kablarska klisura" u okviru druge faze opredeljeno je još 20 miliona dinara. U ime Grada Čačka, direktor Turističke organizacije Čačak Vojin Jakovljević potpisao je ugovor sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine o sufinansiranju projekta. Iznos podsticajnih sredstava koje je Grad Čačak dobio na ovom projektu je 15 miliona dinara od resornog ministarstva i sa pet miliona dinara učestvovaće iz budžeta, navodi se na zvaničnom gradskom sajtu.

Podsticajna sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2023. godini dobilo je šest opština i gradova, među kojima je i Čačak. Sredstva su ugovorom predviđena za projekte unapređenje stanja u zaštićenim područjima, čime će se nastaviti projekat revitalizacije Ovčar Banje.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading