ŠUMA KOJA NOSI IME PO POZNATOM SCENARISTI Posle Prvog svetskog ratu na ovom mestu vojna komanda podigla je radionicu za popravku automobila

M. M.

19:00

Turizam 0

Nakon rata dobrovoljnim akcijama od 1948. do 1950. godine ceo prostor je pošumljen.

ŠUMA KOJA NOSI IME PO POZNATOM SCENARISTI Posle Prvog svetskog ratu na ovom mestu vojna komanda podigla je radionicu za popravku automobila
Printscreen youtube

 

Pokrivajući preko 40 hektara zemljišta, Bajfordova šuma se nalazi na opštini Voždovac i prostire se tik uz bulevar Oslobođenja u dužini od 2,3 kilometara.

Nekada davno, na ovom prostoru nalazila se šuma koja je iskrčena da bi se gajilo povrće. Do Drugog svetskog rata tu je bilo vojno strelište a čitavom dužinom proticao je Banjički potok koji je izvirao negde u predgrađu Kraljice Marije (Gornji Voždovac – prostor od Voždovačke crkve do stambenog naselja Banjica) i ponirao iza glavne Autokomande.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posle Prvog svetskog rata vojna komanda je na ovom mestu izgradila radionicu za popravku vozila, pa je po tome današnji Trg oslobođenja popularno nazvan Autokomanda, i ovaj naziv se u govoru Beograđana održao do danas. Nakon rata dobrovoljnim akcijama od 1948. do 1950. godine ceo prostor je pošumljen. Unet je sadni materijal uglavnom mekih lišćara (pajavac, topola, bagrem, crni jasen,javor).

printscreen youtube

Posebnu prirodnu vrednost čini bogatstvo ornitofaune na osnovu čega je i proglašena Spomenikom prirode.

Specijalne zasluge za stavljanje pod zaštitu ove šume ima ornitolog i strastveni posmatrač ptica Džon Timoti Bajford koji je u periodu od 1986. do 1989. Godine intenzivno proučavao i posmatrao ptice, predložio i značajno doprineo zaštiti Banjičke šume.

Godine 2015. pokrenuta je inicijativa kojom je do tada Banjička šuma ponela ime najzaslužnijeg čoveka za njeno proglašenje Spomenikom prirode.

printscreen youtube

 

tvrđava Bač

PROZOR U PROŠLOST Otkrijte skrivene priče Bačke tvrđave

Turizam

10:32 >> 13:28

14 maj, 2024

Kada svaki slučajni ili namerni posetilac pređe stari zeleni most, direktno kroz kapiju “Šiljak” ulazite u istoriju. Atmosfera male ušorene ulice će vas poneti da vidite to najvelelepnije zdanje na levoj obali Dunava. Gordog srednjovekovnog diva u srcu Vojvođanske ravnice – Tvrđavu Bač.

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Komentari(0)

Loading