RAJ ZA NEPCA Recept za Carsku pitu (VIDEO)
Carska pita je jedna od najboljih srpskih pita. Ovu pitu kao i gibanicu mnogi vole da jedu jer se lagano sprema. Samo pomešate sastojke i stavite da se zapeče.
Carska pita je jedna od najboljih srpskih pita. Ovu pitu kao i gibanicu mnogi vole da jedu jer se lagano sprema. Samo pomešate sastojke i stavite da se zapeče.
Opština Prijepolje ponudila je u zakup na 15 godina ukupno 55,42 hektara pašnjaka i oranica u državnoj svojini.
Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.
Krompir je omiljeni prilog bilo da pravite pomfrit, pire ili pečeni. Do sada ste sigurno isprobali sve načine i neki put vam uspe, a nekada baš i niste zadovoljni. Mi vam otkrivamo tajnu savršeno pečenog krompira iz rerne koji će uvek biti hrskav spolja, a mekan i sočan unutra. Različita kombinacija začina mu daje poseban šmek i drastično poboljšava ukus.
„O, tvrđavo, ja sam te sagradio, a ti mi život uzimaš“, bile su poslednje reči neimara baroknog Beograda Nikolasa Doksata de Moreza dok je miran i ponosan sedeo na stolici za pogublјenje. Čekao je brzu smrt. Čuo je dobro poznat huk zamahnutog mača koji ide prema njegovoj glavi. Međutim, dželat promaši vrat i zari mač duboko u ramenu kost beogradskog neimara. Doksat ne ispusti nijedan krik. Čak četiri zamaha mačem bila su potrebna dželatu da mu odrubi glavu.
Svima onima koji svakodnevno prelaze pored Narodnog pozorišta, sastaju se "kod konja" ili čuvenog "sata" ovo zvuči neverovatno, ali Trg republike nije uvek bio centar Beograda! U vreme kada je srpska prestonica bila tek jedna od turskih varoši, negde baš između današnjeg Trga i pozorišta, stajalo je nešto potpuno drugo i mnogo zlokobnije!
Upoznajte me od A do Š...
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 08. do 30. januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa.
Na mestu gde se ukrštaju putevi koji spajaju Balkan sa Trakijom i Malom Azijom i egejskim svetom, u Niškom polju, nalazi se arheološki lokalitet Velika humska čuka.
Mistično mesto kojem se pripisuju izvesna magijska svojstva fascinirala su ljude kroz vekove.
Kosovo i Metohija, kulturno-istorijski najznačajniji deo Srbije, predstavlja kolevku srpskog nacionalnog identitet i koren srpskog postojanja.
Iako je snega u većini krajeva Srbije ostalo samo u tragovima, putari iz Ivanjice i dalje imaju pune ruke posla.
Na zapadu Srbije, pećina Stopića jedan je od najizrazitijih pećinskih sistema u zemlji ponudiće vam nezaboravnu avanturu.
Iako nije zvanično kanonizovan, patrijarh Pavle je za narod bio i ostao svetitelj. U oltaru crkve Svetog Marka u Beogradu oslikan je u mozaiku portret Svetog patrijarha Pavla, koji je izvela naša akademska slikarka i mozaičarka Jelica Durković.
Ova freska Bogorodice proglašena za najlepšu na svetu
Da li znate li ko vam je bio deda? Praksa pokazuje da se 90% ljudi teško seća imena svojih prabaka i pradede i, na žalost to mnogo pokazuje o njihovom životu. Ali u idealnim slučajevima, svaki čovek bi trebao da zna svoje pretke do sedme generacije!
"Reka je život, i život je reka. Teče iz prošlosti u budućnost… Iz budućnosti u beskonačnost. Volim reku u rano jutro, jer je samo moja. Ljubomorno je čuvam i delim sa svojim belim drugarima." - Milan Vučićević je bio oduševljen prizorom na obali Dorćola