DANAS SE OBELEŽAVAJU MIHOLJSKE ZADUŠNICE Evo zašto se baš na ovaj dan sećamo preminulih i koje 2 stvari se nose na groblje
Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.
Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.
Novootkrivena vrsta insekta u Srbiji dobila je odnedavno ime po našem proslavljenom teniseru Novaku Ðokoviću zahvaljujući stručnom timu istraživača u kome su Nikola Vesović, Srećko Ćurčić i Dragan Pavićević.
Velikim operskim koncertom "Muzički mostovi" u subotu, 8. oktobra, počeće prvi "Internacionalni operski dani" u organizaciji Srpskog narodnog pozorišta (SNP), saopšteno je iz te kuće.
Sa prvim jesenjim danima kreće sakupljanje plodova oraha u mnogim seoskim domaćinstvima, a vredne domaćice čuvaju ih za kolače i likere
Snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o nekadašnjem fudbaleru Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije Dušanu Saviću počelo je u njegovom rodnom gradu Ubu.
Svi putnici, mogu da uživaju u dugim šetnjama, rekreaciji u prirodi i prelepim jesenjim pejzažima uz čašu vina.
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
"Nikada nisam kukao, samo taj jedan put u užičkoj bolnici kada nisu hteli da me operišu, a ja sam umirao od bolova. Кažu mi, ne možemo da te operišemo jer ne znamo da li ćeš preživeti, ja sam rekao operišite na moju odgovornost. I evo me i danas među živima".
Dobro je poznato da na padinama Murtenice kleka raste u izobilju i da upravo zahvaljujući ovoj biljci tokom sezone mnogi napune dzepove.
Ako ste se kao turista uputili ka Novom Bečeju, onda znamo šta je to za čime tragate. Jer, Novi Bečej je grad otvorenog srca, nasmejanih ljudi, bogate istorije i dobre kuhinje. A meštani bi u šali naglasili da je ovo i grad lepih i žena i muškaraca, kako bi rodna ravnopravnost bila zadovoljena.
Ova planina je jedna od faunistički najbogatijih područja Evrope.
Čim su došli, Turci postaviše na kulu zvonaru nad kapijom svoj polumesec sa zvezdom, kao znak poturčenja.
Ukoliko krenete na putovanje po Srbiji, već po dobrom starom običaju, na pečenje svraćate u Čačak, na komplet lepinju u Užice a ako ste ljubitelj mantija i pita onda je na vašoj mapi nezaobilazan Novi Pazar.
Oni koji Zlatibor ne poznaju umeju da ga se apriori gnušaju. U navodnoj potrazi za divljinom ugnezde se u toplini centra i između dva kapućina primete da je taj centar konglomerat neusaglašenih težnji, od grandiozno futurističkih do neumereno etnografskih.
U kulturi Lepenski Vir, jednoj od najmisterioznijih i najlepših kultura u istoriji civilizacije
Na hiljade hektara plodne zemlje prostire se na zapadu Srbije, stoga narod sa pravom često kaže "kod nas i kašiku da baciš u njivu, porašće escajg".
Na zapadu Srbije u okviru Eparhije žičke nalazi se Arhijerejsko namesništvo crnogorsko sa sedištem u Kosjeriću.