Srpsko jezero za koje kažu da je slatko more: Sve je pitomo, mirno i bistro (FOTO)
Sokobanja je, kao termalna i vazdušna banja, očigledno bila privlačna i u Rimskom, a kasnije i u Otomanskom carstvu
Sokobanja je, kao termalna i vazdušna banja, očigledno bila privlačna i u Rimskom, a kasnije i u Otomanskom carstvu
Odlazak u prirodu nam je i više nego potreban nakon haotičnih radnih dana, a ako tražite mesto za svoj sledeći odmor, razmislite o nekoj od prelepih banja u Srbiji. Za lekovite vode naših banja zna se još iz antičkog doba, a neka od lečilišta su jedinstvena i u Evropi.
Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen, rekao je Ivo Andrić o ovom srpskom gradu
Sokobanja je nesumnjivo jedna od najlepših i najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji.
Na "Zeleno srce Srbije" nisu ostale imune ni neke od najznačajnih ličnosti srpske kulture, književnosti i istorije, te su je rado posećivali baš zbog njene lekovite vode, vazduha, prirode i mira kojom odiše.
Ovo malo banjsko mesto, sa bogatom istorijom i termalnim izvorima, postalo je poznato kao destinacija koja pruža mir, opuštanje i blagodeti za zdravlje, a osim domaćih turista, posećuje je i sve više stranaca.
Sokobanja je nesumnjivo jedna od najlepših i najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Za nju mnogi kažu da je skriveni dragulj smešten u jugoistočnom delu Srbije, okružen planinama i netaknutom prirodom.
Sokobanja je smeštena u kotlini reke Moravice u centralnom delu istočne Srbije na nadmorskoj visini od 400 metara. Omeđena brojnim planinama, pogodna je za klimatski oporavak.
Sokobanja je smeštena u kotlini reke Moravice u centralnom delu istočne Srbije na nadmorskoj visini od 400 metara. Omeđena brojnim planinama, pogodna je za klimatski oporavak.
Iako nema spora da su mnogi ljudi pronašli spas u ovoj banji, ne može se reći da je u pitanju klasično lečilište.
Grad u podnožju četiri planine čuven po svojim lekovitim vodama, u kojima su svojevremeno boravili Branislav Nušić i Ivo Andrić, danas je rekorder po broju izdatih vaučera, i mesto gde gosti borave najduže.
Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen, rekao je Ivo Andrić o ovom srpskom gradu
Iako su srpske banje prepune stranaca, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je od početka godine ovde odelo najviše domaćih turista. U Sokobanji ih je bilo skoro 40.000, u Banji Vrujci preko 3.000 dok je za ovaj period u Niškoj Banji zabeleženo skoro 2.000.
Malo koja banja nudi toliko različitih sadržaja kao Sokobanja
Na putu od Aleksinca prema Sokobanji nalazi se veštačka akumulacija Bovansko jezero.
Smatra se za jedno od najtajanstvenijih mesta u Evropi, i svetu, i o njemu kruže brojne legende
Ovo je božansko čudo u prirodi. Oni koji ne dolaze ovde prvi put pričaju da je pomogla nerotkinjama i nevoljnima, uslišila želje ubogih i bolesnih.