VOJVOĐANSKI KROMPIR PAPRIKAŠ SA KOBASICAMA I KNEDLAMA: Starinski ručak na kašiku za čitavu porodicu
Ako razmišljate šta da kuvate za danas, odlučite se za jedan od tradicionalnih jela - paprikaš

Paprikaš se pre smatrao za sirotinjsko jelo na kašiku, ali danas je to vrhunsko gurmansko uživanje.
Potrebno je:
- 1,5 kg krompira (očišćen i isečen na veće kriške)
- 2 glavice crnog luka
- 2 velike kašike masti
- 300 g domaće dimljene kobasice
- 1-2 kašičice soli
- ½ kašičice belog bibera
- 1-2 kašike mlevene crvene paprike
Za knedle:
- 2 jajeta
- 4 kašike hladne vode
- oko 150 g brašna
Priprema:
Krompire očistiti, oprati i iseći uzduž na veće komade - samo na pola ili na 4 dela, u zavisnosti od veličine krompira. Kobasicu iseći na kolutove, ako nije jako suva, ili manju parčad. Crni luk iseckati na kockice pa dinstati na masti ili ulju.
Kada se luk upržio dodati krompir i sve zajedno još malo propržiti pa dodati začinsku papriku, dobro promešati i naliti vodom da lepo ogrezne (da bude oko 2 – 3 cm iznad krompira) pa dodati i kobasice.
Poklopiti i kuvati oko pola sata. Ovo vreme zavisi od vrste krompira. Povremeno pogledati i promešati. Dok se krompir paprikaš kuva, napraviti knedle. Umutiti malo jaja sa vodom pa dodavati brašno dok se ne dobije takva gustina da može kašikom da se vadi ali da nije tvrda. Desetak minuta pre kraja kuvanja krompira kašikom zakuvati knedle. Poklopiti i ostaviti da se knedle kuvaju uz povremeno pažljivo mešanje. Probajte ukus pa dosolite po potrebi, a ako je preslano ili pregusto dodajte još vode i začinske paprike. Krompir paprikaš bi trebalo da je gotov za ukupno 40 - 45 minuta. Pre serviranja treba da odstoji desetak minuta da se svi ukusi povežu.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite
Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.

Punjene paprike sa slaninom, ovaj specijalitet treba probati: Bakin recept nema konkurenciju, prste da poližete
Lako za pripremu, a neodoljivo ukusno.
Komentari(0)