ČORBADŽIJSKO JELO Recept za čuveni srpski gulaš, nekad se služio samo kod imućnih domaćina

Izvor: Slobodanka Ćorić

13:00

Gastronomija 0

Ovaj obrok nekada je bio rezervisan isključivo za bogatu klasu. Donosimo vam recept za starinsko jelo u kojem ćete uživati

ČORBADŽIJSKO JELO Recept za čuveni srpski gulaš, nekad se služio samo kod imućnih domaćina
Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 500 g svinjetine
  • malo ulja
  • 1 crni luk
  • 1 zelena paprika
  • 300 g šampinjona
  • 4 čorbadžijske paprike
  • 1 šolja soka od paradajza
  • 3 kisela krastavčića
  • 50 ml belog vina
  • 100 g sira
  • 4 jajeta
  • malo soli
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • malo svežeg peršuna

Priprema

Meso sečemo na kockice i stavljamo u duboki tiganj sa ugrejanim uljem da se prži.

U njega dodajemo luk, očišćen i isečen na polumesece i zelenu papriku, isečenu na krugove.

Kuvamo tako 5 minuta i dodajemo pečurke isečene na kriške.

Promešamo i dodajemo isečene krastavce, paradajz i čorbadžijske paprike, krupnije isečene.

Jelo začinimo solju. Kuvamo tako oko 5 minuta, nakon toga sipamo vino.

Ostavljamo tečnost da ispari i odozgo na sastojke izmrvimo sir, i dobro promešamo.

U prženom jelu kašikom pravimo gnezda i u njih razbijemo jaja. Kad jaja pobele, jelo posipamo mlevenom paprikom i sitno iseckanim peršunom.

Čorbadžijske paprike su pržene paprike koje su pre termičke obrade stajale u marinadi od sirćeta, soli, šećera, belog luka, peršuna, mirođije i šargarepe.

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading