OVAJ KOLAČ JE DA POLIŽEŠ PRSTE Medena pita je starinska poslastica zbog koje smo obožavali naše bake
Ovaj kolač morate probati ako niste do sad. Idealan je u vreme slava, ali ga ne preskačite ni drugim danima, topla preporuka.
Verovatno zaboravljen kolač na našim prostorima. Nekada su ga naše bake često pravile. Evo i kako.
Sastojci za kore:
3 cela jaja
180 gr margarina ili maslaca
4 pune kašike meda
600 gr brašna za mešenje i još 100 gr za razvlačenje kora
1 kašičica sode bikarbone
Fil:
1l mleka
Možda vas zanima:
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Možda vas zanima:
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Možda vas zanima:
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Možda vas zanima:
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Možda vas zanima:
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Možda vas zanima:
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Možda vas zanima:
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Glazura:
Možda vas zanima:
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
Možda vas zanima:
KIFLICE KAO IDEALAN DORUČAK: Dva trika za pecivo koje će vas oduševiti
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
200 gr čokolade za kuvanje
5 kašika ulja
5 kašika mleka
Priprema:
U manjoj šerpi ulupati jaja sa šećerom. Staviti je na drugu, veću šerpu u kojoj je voda (2 cm) i staviti na vatru.
Od momenta ključanja vode kuvati jaja i šećer 10 minuta.
Dok se jaja kuvaju otapati pored med i margarin ili maslac.
Posle 10 minuta spojiti obe smese i dodati sodu bikarbonu.
Polako dodavati brašno, prvo mešati, a kasnije i umestiti testo.
Testo se lako mesi, mekano je i toplo.
Umešeno testo staviti u kesu da se ohladi.
Ohladjeno testo podeliti na 4 jednaka dela pa prvo uz pomoć dosta brašna razvući na veličinu pleha od rerne dok se rerna zagreva na 180 stepeni.
Peći 10 minuta svaku koricu ako je pleh deblji ili 8 minuta ako je tanji.
Pazite dok se peče jer ne sme da ostane ni minut duže jer kore potamne i stvrdnu se.
Pečene su iako su može damalo mekane kada ih skidate, ali kada se hlade stegnu se.
Kada prodje 10 minuta istresti otopljenu smesu i sve sjediniti.
Ponoviti postupak još 3 puta, a testo držite u kesi.
Za fil, pomešati brašno, šećer i 250 ml hladnog mleka a ostatak mleka staviti da provri.
Kada provri zakuvati umućenu masu od brašna pa mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, prekriti kesom ili folijom direktno preko fila i ostaviti da se potpuno ohladi.
Penasto ulupati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen fil i umutiti sve mikserom.
Fil od brašna dodavati po pola. Pola pa umutiti pa ostatak.
Nafilovati ohladjene korice, malo opteretiti. Preko staviti neku tacnu da to malo pridržava, nema potrebe da za nečim teškim.
Posle nekoliko sati otopiti na pari čokoladu sa uljem, izmaći pa dodati mleko i brzo izmešati.
Ukoliko je još uvek gusto dodati još malo mleka i preliti preko zadnje kore.
Prodrmati kolač da glazura lepo “legne” pa ostaviti da se stegne.
Kolač najbolje ostaviti preko noći da odstoji pa sutradan odseći okrajke i onda seckati i služiti.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
POSNI UŠTIPCI OD SAMO 3 SASTOJKA: Ne upijaju ulje, prave se očas posla, a mogu biti i slani i slatki doručak
Ukoliko više ne znate šta da pravite za doručak u toku posta, naš predlog su starinski uštipci od 3 sastojka
POSNA A SAVRŠENA Štrudla sa jabukama koju ćete brzo spremiti i svi će tražiti još, toliko je slasna!
Strasna nedelja posta je u toku, svi vernici su posvećeni molitvama, zajedništvu i opraštanju. Dok post traje deca pa i odrasli požele da se zaslade.
Komentari(0)