STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU Ovako su pravile naše bake, a trajaće do kasnog proleća
Povrće se može i naknadno dopunjavati u tegle

Sastojci
5 kg povrća za turšiju: krastavčići, paprika (šilja ili somborka), šargarepa, zeleni paradajz, karfiol, sitni crni luk
5 l vode
1 l sirćeta 9%
13 supenih kašika šećera
5 supenih kašika soli
kesica vinobrana
začini: ren, slačica, biber u zrnu, lovorov list…
pixabay
Možda vas zanima:

KO VOLI DA SPREMA ZIMNICU NEK' IZVOLI Paprika u dolini Lima rodila kao nikada ranije (FOTO/VIDEO)
Sitno se odbrojava do spremanja zimnice, a početkom septembra neprikosnovena kraljica na svakoj pijaci postaje paprika.

KAD KAŽEMO BEĆARAC NE MISLIMO SAMO NA PESMU U ovom slučaju, sataraš, je staro jelo koje smo preuzeli od Mađara (FOTO/VIDEO)
Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Sataraš se takođe može jesti hladan.
Možda vas zanima:

KO VOLI DA SPREMA ZIMNICU NEK' IZVOLI Paprika u dolini Lima rodila kao nikada ranije (FOTO/VIDEO)
Sitno se odbrojava do spremanja zimnice, a početkom septembra neprikosnovena kraljica na svakoj pijaci postaje paprika.

KAD KAŽEMO BEĆARAC NE MISLIMO SAMO NA PESMU U ovom slučaju, sataraš, je staro jelo koje smo preuzeli od Mađara (FOTO/VIDEO)
Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Sataraš se takođe može jesti hladan.
Možda vas zanima:

KO VOLI DA SPREMA ZIMNICU NEK' IZVOLI Paprika u dolini Lima rodila kao nikada ranije (FOTO/VIDEO)
Sitno se odbrojava do spremanja zimnice, a početkom septembra neprikosnovena kraljica na svakoj pijaci postaje paprika.

KAD KAŽEMO BEĆARAC NE MISLIMO SAMO NA PESMU U ovom slučaju, sataraš, je staro jelo koje smo preuzeli od Mađara (FOTO/VIDEO)
Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili samostalan obrok uz pirinač ili krompir. Sataraš se takođe može jesti hladan.
Priprema
Krastavčiće potopiti nakratko u vodu, pa ih dobro oprati i odseći peteljke. Paprike (najbolje žute i zelene) izbušiti viljuškom na par mesta, da se lakše napiju tečnosti, karfiol iscepkati na cvetiće, očistiti mladu šargarepu karotnu…
Svo povrće staviti u bure, pa naliti vodom (nekuvanom) u koju je dodato sirće, šećer, so i vinobran. Začiniti po ukusu, pa dobro pritisnuti povće, da ogrezne u tečnosti. Može se povrće i naknadno dodavati, kao i odgovarajuća količina presolca, važno je da uvek bude pokriveno tečnošću.
Ovako spremljena turšija će se održati do kasnog proleća.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.

Recept za letnju boraniju bez mesa! Sveža, ukusana, lagana kao pero, a 1 satojak u njoj će vam baš ZASITITI
Evo jednog letnjeg recepta za boraniju koji je lagan, osvežavajuć i savršen za tople dane – bez zaprške i bez mesa, ali pun ukusa.+

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.

Domaće krofne po starinskom receptu Mire Banjac: Recept generacijama kruži u njenoj porodici, vredi probati
Možete ih napraviti ne samo u posebnim prilikama već i u onim danima kada želite da se podsetite detinjstva.

Slavonski majstori otkrili tajnu pravog fiš paprikaša! Jedna stvar je ključna - ne smete da propustite
Ako želite da pripremite fiš paprikaš kakav se jede u najboljim slavonskim čardama, pratite ovaj proveren recept.
Komentari(0)