JEDINSTVENO VLAŠKO JELO Šta su žmare i kako se prave
Krajem jula svake godine na "Žumerijadi" se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta.
Tradicionalni vlaški specijalitet žmare je jedinstveno jelo od ovčijeg mesa, kukuruznog brašna i praziluka, a procenjuje se da se ovo jelo, u selima oko Petrovca na Mlavi sprema više od 300 godina.
Žmare su se uobičajeno služile u svečanim prilikama, venčanjima, krštenjima… a služilo se posle predjela i glavnog jela, a nekad i umesto glavnog jela. Za pripremu žmara potrebno je mnogo vremena, gotovo 16 sati, a potrebno je više ljudi za taj posao.
Možda vas zanima:
"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.
BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Možda vas zanima:
"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.
BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Možda vas zanima:
"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.
BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Da bi se napravio ovaj specijalitet, potrebno je ovčije meso, kukuruzno brašno, praziluk. Pored ovčijeg može da se koristi kokošije, ćureće i goveđe meso. Kada se žmare priprema od ovčijeg mesa, koristi se isključivo meso bez loja koje se potapa u vrelu vodu. Ta voda je prethodno skuvana u kazanu i u njoj se pre dodavanja mesa ukuva praziluk.
Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, vrši se proceđivanje mesa i odvaja se kako bi se mišićna vlakna posebno izdvojila i vratila u proceđenu čorbu na dokuvavanje. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno (a može i pšenično) i kuva se, neprestano mešajući, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je veoma vruć.
Danas se u selu Kladurovo kod Petrovca na Mlavi održava „Žumerijada“, takmičarska manifestacije u pripremi žmara. Krajem jula svake godine na „Žumerijadi“ se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta, a pored kazana u kojima se spremaju žmare, prisutne su i tezge sa rakijama, vinom i drugim tradicionalnim proizvodima.
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice su omiljeni mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.
ŠNICLE OD TIKVICA: Unesite potrebne vitamine i minerali i uživajte u preukusnom obroku (RECEPT/VIDEO)
Tikvice su izvanredan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, fosfora, bakra i vitamina B2
POSNA PROJA OD SAMO 4 SASTOJKA: Domaća, a najlepša - starinski recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaća posna proja od četiri sastojka je najlepša, a recept se prenosi sa kolena na koleno
ZRNO PUNO ZDRAVLjA Kako da pravite PŠENIČNE KLICE i za šta su sve dobre
Pšenične klice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate namirnice koje se dobijaju klijanjem pšeničnih zrna.
POSNA PASTA SA KOZICAMA Dašak mediterana u iščekivanju Vaskrsa, brzo a preukusno jelo
Ova pasta je prelepo i jednostavno jelo, idealno za dane posta, miriše na leto i more.
Komentari(0)