GRNČARIJA IZ ZLAKUSE Srpski zanat procvetao nakon korone, sve više ljudi želi da se hrani zdravo i da jedu iz zemljanih posuda (FOTO)
Užice – Nekada je skoro svako selu u Srbiji bilo poznato po određenom zanatu, a danas je to prava retkost. U vremenu kad ručni rad izumire meštani Zlakuse ostali su verni tradiciji svojih predaka. Oni i dalje bez predaha prave čuvenu grnčariju koja se našla i na UNESCO listi. Ovaj zanat se vekovima prenosi sa kolena na koleno, a Mileta Lazić jedan je od veštih majstora koji poput umetnika od gline i kalcita stvara prava remek dela.

- Mi grnčari iz Zlakuse imamo posebnu tehniku. Radimo na sporom točku, leva ruka pokreće točak, desnom učvršćujemo glinu i zidamo sloj, po sloj. Svako od nas ima svoj neki lični pečat, koji se trudi da održi, ali svakako čuvamo tradiciju i skoro sve radimo kao što su radili naši preci. U tomei jeste specifičnost našeg posuđa, ali i u samom lvalitetu gline i kalcita koje koristimo, rekao je za RINU Mileta.
Sam taj kalcit je mineral, on daje hrani sasvim drugačiji ukus i miris, u odnosu na obične posude. Zato je ovo posuđe poznato jer je pravljeno od čistih prirodnih materijala, i nema ničega veštačkog. Pored dopremanja gline iz okolnih mesta i mlevenja kalcita, potrebno je znati kako sjediniti ova dva materijala da bi se napravila dobra smeša za posudu. Kada se spoje svo to znanje, ljubav i tradicija tada nastaju posude koje obilaze svet.
- Bez obzira na sve ove moderne trendove, potražnja za našim posuđem ne da ne jenjava, nego je sve veća. Primetan je porast nakon pandemije korona virusa. Mnogo ljudi želi da se hrani zdravije, da jede iz posuda od prirodnih materijala. Otvara se mnogo više etno-restorana koji traže baš našu grnčariju. Naravno tu su i turisti i naši i strani, ali ajveži kupci trenutno su restorani, dodaje ovaj grnčar.
Zlakuske posude od gline poznate ne samo u Srbiji već širom sveta, najpre našim ljudima koji borave po Austriji, Nemačkoj i Francuskoj, već i onima koji žive na drugim kontinentima .
Poznato je da nema manifestacije u zapadnoj Srbiji bez svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca, a baš takvi se prave upravo u Zlakusi, na poseban način i rukama posebno talentovanih i samoukih ljudi.

Obožavaju tamo da se kriju: Ovo je prvo mesto u kući gde bi trebalo proveriti ima li zmija
Osim retkih entuzijasta koji ih drže kao kućne ljubimce, skoro niko ne želi zmiju u svom domu. Nažalost, za mnoge ljude ovo postaje sve češći problem, posebno kako se klimatske promene produžavaju i intenziviraju sezona zmija. Zmije su sklonije da traže hranu, vodu i sklonište – uključujući i ljudske domove, piše Best Life.

Obožava direktno sunce, a skoro da ne morate da se bavite njom: Ako pratite naše savete, sunčica će vam bujati celo leto
Tražite biljku koja će podneti julske vrućine i izgledati prelepo, a ne morate mnogo da se bavite njom? Gazanija, poznata i kao sunčica, idealna je za terase i balkone, a cvetovi joj izgledaju kao mali suncokreti.

Danas slavimo Svetog Julijana Tarsijskog: Narodno verovanje nalaže da se teraju demoni iz ljudi
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava svetog mučenika Julijana Tarsijskog.

1 kilogram košta više od milion dinara: Evo kako sami da uzgojite najskuplji začin na svetu
Šafran je najskuplja namirnica na svetu

Danas je Sveti Metodije: Verovanja kaže da se za jedno treba pripremiti
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava svetog sveštenomučenika Metodija.
Komentari(0)